Köttfärsgratäng under blomkåls- & potatistäcke

När jag letar inspiration till nya rätter så låser jag mig inte fast vid sidor som bara har recept som passar en viktväktare. Hittar jag något jag gillar så anpassar jag det efter vad som passar mig och familjen. Denna rätt hittade jag hos Åse som har bloggen 56 kilo som är en LCHF sida. Orginalreceptet var med enbart blomkålsmos, men jag ersatte hälften med potatis för att anpassa det efter vår familj. Detta gick hem hos alla utom 8-åringen som inte gillar mos överhuvudtaget.

6 port.

800 g blandfärs eller nötfärs
1 gul lök, finhackad
400 ml Mutti krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl rött vin
3 msk konc. oxfond
1 riven vitlöksklyfta
salt
svartpeppar

Blomkåls- & potatismos
600 g blomkålsbuketter
600 g potatis
1 äggula
1-1½ dl riven ost + till topping
salt
vitpeppar
½ krm färskriven muskotnöt

Sätt ugnen på 200°C.
Stek färsen nästan klar, låt löken fräsa med sista minutrarna tills allt fått fin färg.
Rör ner övriga ingredienser och låt småputtra under lock i 10 minuter.
Under tiden koka blomkålen och potatisen i lättsaltat vatten så den är mjuk.
Häll över i durkslag och låt sedan ånga av i en kastrull.
Låt svalna.
Mosa blomkålen med potatisstöt eller med elvispen.
Vispa ihop blomkålen, äggula, riven ost och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll i köttfärsen i en gratängform.
Fördela moset på köttfärsen och avsluta med lite riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 25 minuter, servera med en god sallad.



TIPS! Äter du enligt LCHF så uteslut potatisen och använd enbart blomkål i moset.

Viktväktarna Flex

800 g nötfärs 10% (39 SP)
1 gul lök, finhackad
400 ml Mutti krossade tomater
2 dl crème fraiche 5% (7 SP)
1 dl rött matlagningsvin
3 msk konc. oxfond
1 riven vitlöksklyfta
salt
svartpeppa
r

600 g blomkålsbuketter
600 g potatis (14 SP)
1 äggula
1½ dl riven ost 10%  (2 SP)
salt
vitpeppar
½ krm färskriven muskotnöt

Totalt blir det 10 SP/port. Lägg ev till SP för matfett som används vid stekning av färs. Servera med valfri sallad/grönsaker. Om du vill utesluta potatisen och använd bara blomkål istället blir det 8 SP/port istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *