Klassisk Lorraine

Klassisk Lorraine

3 dl vetemjöl
125 g smör
1 tsk salt
1-2 msk iskallt vatten

Fyllning

20 cm purjolök
½ dl torrt vin
200 g rökt sidfläsk
3 ägg
3 dl vispgrädde eller gräddmjölk
salt 
vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
150 g riven gruyérost

Sätt ugnen på 225°C.
Arbeta ihop mjöl, smör och salt till en smidig deg.
Späd med vatten tills degen är smidig.

Tryck ut degen i en lätt smord pajform.
Förgrädda ca 10 min tills pajskalet fått fin färg.

Sänk ugnen till 200°C.
Bryn purjolöken utan att den tar färg.
Häll på vinet och låt det koka in.
Ta upp och lägg i en skål.

Skär bort det mesta av fettet från fläsket,
men låt lite vara kvar för smak och konsistens.
Tärna fläsket fint och bryn det knaprigt utan matfett.
Häll bort överflödigt fett.

Vispa ihop äggen med grädde, salt, peppar och muskotnöt.
Fördela purjolöken, sidfläsket och den goda osten i det förgräddade pajskalet.
Skeda över äggblandningen och grädda ca 20 min tills fyllningen stelnat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *