Helstekt fläskfilé med västerbottenmos & rödvinssås

Fläskfilé

650 g fläskfilé
Knorr kött & grillkrydda
salt 
peppar
smör

Putsa filén och salta och peppra.
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn den i en stekpanna på lite högre värme så den får en fin stekyta runt om.
Lägg över filén på ett ugnsfat och sätt i en stektermometer.
Sätt in filén i ugnen och låt den stå tills den har en innertemp på 70°C.

När köttet är klart så ta ut det och låt det vila i 5-10 min innan du skär upp det i skivor.

Västerbottenmos

10-12 mjöliga potatisar
2 dl varm mjölk
smör
1½- 2 dl riven västerbottenost
salt
peppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Koka den mjuk i saltat vatten tills den är mjuk, ca 10-15 min.
Häll av vattnet och mosa med en potatisstöt eller elvisp.
Blanda moset med mjölk och en rejäl klick smör och vispa det fluffigt.

Vänd ner osten och låt det smälta.
Smaka av med salt och peppar.

Rödvinssås


3 dl kalvfond
3 dl rödvin
2 hackade schalottenlökar
1 lagerblad
1 kvist timjan
salt
peppar
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du kalvfond och låter såsen 
koka ihop ytterligare. 

Smaka av! 
Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. 
När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, 
och silar av den.

Servera fläskfilén, västerbottenmoset och rödvinssåsen ihop med en sallad och ev ett portionsbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *