Grillad fläskfilé & min goda grillsås

Marinad

1 fläskfilé 

1 dl rapsolja
1 msk kinesisk soja
2 msk grillkrydda, jag tog honungsgrillkrydda från Kryddhuset
1 msk franska örter
½ msk lökpulver
1 msk flytande honung
6 droppar worcestershiresås
1 tsk svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta

Plocka fram köttet och torka av det med hushållspapper.
Rör ihop ingredienserna i en skål och blanda noga.
Lägg köttet i en form med hög kant och pensla köttet på båda sidor.
Var noga med att pensla hela köttytan och “gräv” med penseln i botten så att alla kryddorna kommer med.
Häll överbliven marinad över köttet och sätt lite plastfolie över formen.
Försvara i kylen, gärna över natten för bästa resultat.

Vi valde att helgrilla fläskfilén, men det går ju lika bra att skära i skivor och sen grilla.

Grillsås
25 g smör
1 buljongtärning (grönsak, kött eller kalv)
3 dl créme fraiche
2-4 pressade vitlöksklyfor
persilja

Smält smöret och lägg i buljongtärningen, låt sen “smälta” ner i smöret.
Blanda i crème fraiche, vitlök och persilja och vispa ihop såsen.
Låt såsen småsjuda i ca 5 min.
Klar att servera.

DSC_0480

Gratinerat vitlöksbröd
1 bröd, t.ex grekiskt lantbröd eller liknande
75 g smör, rumstemp.
4 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
örter, t.ex persilja eller gräslök

Börja med att skära brödet i ett stort rutmönster, så att du nästan skär igenom det helt men inte riktigt.

Bland smöret med de pressade vitlöksklyftorna och örterna.
Bred ut detta ordentligt i alla skåror och täck allt vad du kan.

Tillsätt slutligen osten.

Grädda i ugnen på 200°C i 10-15 minuter.

DSC_0481

Servera med ugnsstekt potatis och en blandad sallad 🙂

DSC_0483

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *