Alexandras bästa bröd

Kommer ni ihåg Alexandra som var med i Hela Sverige bakar 2014? Detta är ett recept från hennes bakbok som jag har testat. Sambon blev helt överförtjust i brödet!

1 stor limpa eller 3 mindre

25 g jäst, blå
6 dl kallt vatten
2 dl siktat dinkelmjöl, 120 g
10-12 dl vetemjöl, 600-720 g
2 tsk salt

Rör ut jästen med vattnet.
Blanda ner dinkelmjölet till en slät smet.
Rör ner så pass mycket mjöl så att degen börjar släppa från bakbunkens kanter.
Rör ner saltet till sist.
Degens konsistens kan vara lite klibbig, det är helt ok.
Låt degen jäsa i bunken under plastfolie i 2 tim.

Sätt ugnen på 250°C.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord, täck den med mjöl utan att knåda.
Du kan också dela upp degen i 3 delar och göra lite mindre limper.
Skär ev längsgående snitt om du vill.
Låt degen jäsa i 30 min utan bakduk.

Sätt in plåten med det jästa brödet i mitten av ugnen, släng in 1-2 dl vatten på en plåt i botten av ugnen och stäng snabbt.
Grädda i 15 min utan att öppna luckan.
Sänk värmen till 150°C och grädda i ytterligare 15 min.
Innertemp på brödet ska ligga runt 95-97°C.
Ta ut och låt svalna!

Tips! Gör 6 st portionsbaguetter.
Grädda brödet i 15-20 min på 250°C.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

25 g jäst, blå
6 dl kallt vatten
2 dl siktat dinkelmjöl, 120 g (11 SP)
10-12 dl vetemjöl, 600-720 g (60-72 SP)
2 tsk salt

Totalt för hela limpan blir det 71-83 SP beronde på hur mycket mjöl man tillsätter i degen, så håll koll om du testar receptet. Dela limpan på antalet skivor som du får ut för att få fram SP/skiva.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *