Äppelkaka i långpanna

Mycket äpplen i år, vilket syns i flöden på sociala medier. Bakverk, mos och dryck i mängder. Tyvärr har vi inte ett enda fruktträd på tomten i det nya huset vilket jag tycker är väldigt tråkigt, men vi har snälla grannar vi har fått av och även mina föräldrar.

Denna kakan påminner mycket om en kladdkaka i konsistensen så att den blev poppis hos mina kollegor var inte så konstigt. Tog slut nästan på direkten.

250 g smör
5 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 äpplen, skalade och skivade
kanel
pärlsocker

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull.
Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret och äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och vaniljsocker i en skål och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en långpanna eller form, (ca 25 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper.
Skala äpplena och skiva i tunna skivor.
Tryck ner dem i smeten.
Strö över kanel och toppa med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan fått fin färg.
Låt svalna, skär i rutor.

Går även bra att servera som dessert med lite glass, grädde eller vaniljsås till om man vill.

22 reaktioner till “Äppelkaka i långpanna”

  1. jag har precis ställt in kakan ugnen. spännande attfå smaka på den sen.

    förväntansfulla häln Lotta.

    1. Nej inget bakpulver, påminner om en kladdkakesmet och då är det inget bakpulver i smeten 😊

  2. Ska testa snarast tack för många bra recept när jag kört fast i det gamla.Tack

    1. Ja gör det, så god! Det gör vi alla ibland så då är det bra med lite ny inspiration ❤️

  3. Receptet lever 😇 . La till en nypa flingsalt och droppade i lite citron i smörsmeten. Blev inte fel på något sätt fel 😋😋😋

  4. Väldigt enkel och jättegod!
    Jag hade även på lite nymortlad kardemumma.
    Min form var mindre (30×20 cm) så kakan blev högre men krävde längre gräddningstid, körde 40 min + ca 10 min.

    1. Visst är den! Låter jättegott med kardemumma i den här kakan, en favoritsmaksättning när jag bakar, speciellt att den ska vara nymortlad och inte malen 😊👌

    1. Ja det går, men personligen gillar jag inte att frysa bakverk med äpplen för jag tycker det blir en konstig konsistens 🫣

  5. Det här receptet har jag haft sparat sen några år tillbaka, och det är alltid lika trevligt att ge sej på. Till en början gjorde vi den faktiskt med rabarber, då vi hade en del att göra av med. Supergott!

    Ikväll har jag dock gjort en ny variant av den. Jag lade till en påse saffran och toppade med lingon. 😁👌

    1. Visst är det ett grymt recept!
      Låter smarrigt med saffran och lingon, det måste testas 👌 Tack för tipset!

      1. Nästa julvariant; Pepparkakskryddor. 😁 istället för vaniljsocker så blandade jag i en msk vardera av kanel och ingefära samt en halv msk vardera av kryddnejlika och kardemumma. Riktigt nöjd!

  6. Min kaka blev väldigt platt. Oerhört seg ock god. Men alldeles för söt! Tack för många fina och bra recept. Mvh Åsa

    1. Ja det här med bakverk är riktig kemilektion ibland, trots att man gör efter exakt samma recept varje gång så kan man få så olika resultat och man undrar vad man gjorde för fel 😏
      Kul att du gillar mina recept ändå trots att kakan kanske inte blev helt utefter dina förväntningar 🫶

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *