Så sällan jag bakar nu för tiden, gäller att passa på när tillfälle ges! Vi hade fikagäster på besök och tiden var minimal för att baka. Denna kakan har jag gjort tidigare så den passade perfekt för ändamålet. Blev inte mycket kvar på det fatet när vi hade fikat klart 🥰
Har räknat ut en variant av receptet som är Viktväktarvänligt, brukar inte byta hela mängden socker och smör mot något bättre alternativ, utan tar bara hälften. Det är vad jag tycker funkar för att ändå behålla så mycket av den ursprungliga smaken som möjligt. Tycker sötningsmedel har en liten bismak som jag ej gillar. Men allt är bättre än inget och fikar gör man kanske inte varje dag som Viktväktare, då gäller det att njuta av stunderna som det inträffar och det behöver inte vara allt eller inget utan det kan vara lite mittemellan ibland, det ska vara hållbart för hela livet, inte bara en viss period!
ca 10 bitar
1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl
kanel
pärlsocker
Sätt ugnen på 175°.
Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
Bred ut smeten i formen.
Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
Känn med en provsticka att kakan är klar.
Låt den svalna i formen.
Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.
Viktväktarna Points
1 ägg
½ dl strösocker *
½ dl sötströ
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk 0,5%/yoghurt 0,5%
25 g smör, smält *
25 g bredgott mellan, smält *
2 ½ dl vetemjöl *
kanel
2 msk pärlsocker *
Totalt för hela kakan blir det 53P, dela i antalet bitar för att få fram points/port, t.ex 12 bitar ger 4P/bit.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 1158 kcal för hela kakan, dela i antalet bitar för att få fram kcal/port, t.ex 12 bitar ger ca 97 kcal/bit.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK