Kladdkakan vi smaskade på när den äldsta fyllde 19 år för ett tag sen. Var bland det godaste jag ätit på länge! Receptet hittade jag hos Fridas Bakblogg 🌸
Kladdkaka
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Fyllning
3 äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
2 msk kanel
Smuldeg
50 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
¾ dl vetemjöl
2 tsk strösocker
Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra en springform (20 cm) med löstagbar kant, ställ åt sidan.
Smält smöret och låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt det smälta smöret.
Rör ihop en klumpfri smet som du sedan häller i formen.
Skala- kärna ur och grovhacka äpplena.
Lägg dem i en stekpanna tillsammans med smör, råsocker och kanel.
Stek på medelhög värme tills äpplena blivit mjuka och sockret smält.
Fördela äppelblandningen över smeten i formen och låt stå.
Nyp ihop alla ingredienser till ett smul.
Smula sedan degen i formen, över smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 min.
Tag ut och låt svalna innan du låter kakan stå i kylskåp i minst 2 h för att sätta sig.
Serveras gärna med lite lättvispad grädde.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK