Tekakor med linfrön

Önskar jag hade mer tid över till bakningen. Älskar att baka! Så rogivande och energigivande! Behöver nödvändigtvis inte vara för att äta själv utan att få dela med sig till någon annan och göra den/dom glada. Dessa tekakor gjorde jag för att vi skulle ha till räkmackor (får ni recept på imorgon). Blir så mycket godare när man gjort dom själv.

Vill man servera dessa nybakade till helgfrukosten är det bara att använda kall degvätska istället och låta dom jäsa över natten, ta fram i rumstemperatur medans ugnen blir varm och sedan grädda.

16 st

1 dl rapsolja
2 msk honung
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl krossat linfrö
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Pensling
vatten
linfrön

Värm olja, honung och vatten till 37°C.
Smula jästen i en skål och häll vätskan över.
Rör om och tillsätt salt, linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
Arbete degen väl i maskin 10 min eller 15 min för hand.
Låt jäsa övertäckt i en timme.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar.
Dela varje i 8 bitar och rulla bollar.
Kavla ut lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö på linfrön.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda mitt i ugnen, 225°C, i ca 10 min.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

1 dl rapsolja (26 SP)
2 msk honung (8 SP)
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl krossat linfrö
8 dl rågsikt (48 SP)
ca 4 dl vetemjöl
(24 SP)

Totalt för hela degen blir det 106 SP. Delar man dom i 16 tekakor blir det 7 SP/st, 20 st 5 SP/st och 24 st 4 SP/st. Tänk på att gräddningstiden kan behövas kortas ner när du gör dom mindre än i orginalreceptet.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *