Tekakor med linfrön

Önskar jag hade mer tid över till bakningen. Älskar att baka! Så rogivande och energigivande! Behöver nödvändigtvis inte vara för att äta själv utan att få dela med sig till någon annan och göra den/dom glada. Dessa tekakor gjorde jag för att vi skulle ha till räkmackor (får ni recept på imorgon). Blir så mycket godare när man gjort dom själv.

Vill man servera dessa nybakade till helgfrukosten är det bara att använda kall degvätska istället och låta dom jäsa över natten, ta fram i rumstemperatur medans ugnen blir varm och sedan grädda.

16 st

1 dl rapsolja
2 msk honung
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl krossat linfrö
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Pensling
vatten
linfrön

Värm olja, honung och vatten till 37°C.
Smula jästen i en skål och häll vätskan över.
Rör om och tillsätt salt, linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
Arbete degen väl i maskin 10 min eller 15 min för hand.
Låt jäsa övertäckt i en timme.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar.
Dela varje i 8 bitar och rulla bollar.
Kavla ut lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö på linfrön.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda mitt i ugnen, 225°C, i ca 10 min.

Viktväktarna Points

1 dl rapsolja *
2 msk honung *
5 dl vatten
50 g jäst *
2 tsk salt
1 dl krossat linfrö *
8 dl rågsikt *
ca 4 dl vetemjöl
special *

Totalt för hela degen blir det 114P. Delar man dom i 16 tekakor blir det 7P/st, 20 st 6P/st och 24 st 5P/st. Tänk på att gräddningstiden kan behövas kortas ner när du gör dom mindre än i orginalreceptet.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *