Smörgåslimpa med rosmarin & timjan

2 limpor

1 pkt jäst
6 dl vatten
½ dl matolja
½ dl sirap
1 msk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
10 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37°C.
Häll lite av vattnet över jästen. 
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt, smulade örtkryddor, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills degen släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Tag upp degen på mjölad bänk.
Knåda degen smidig med resten av mjölet.
Dela degen i 2 bitar.
Forma varje degbit till en limpa.
Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt/lägg dom i smorda brödformar.
Skär med vass kniv ett par skåror i varje limpa.
Låt limporna jäsa övertäckta ca 20 min.

Sätt ugnen på 175°C.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt dem kallna under bakduk på galler.

smorgaslimpa-med-timjan-rosmarin-2

Viktväktarna PersonligaPoints

1 pkt jäst *
6 dl vatten
½ dl matolja *
½ dl sirap *
1 msk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
10 dl rågsikt *
6-7 dl vetemjöl *

1 bröd blir totalt 66 PP. Dela totala antalet points med hur många skivor bröd det blir för att få ut PP/brödskiva.

* = livsmedel som jag räknat PP mängden på, övriga är 0 PP i mitt program

smorgaslimpa-med-timjan-rosmarin-4

smorgaslimpa-med-timjan-rosmarin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *