Skållat rågbröd

Bröd med skållning är något jag många gånger misslyckats med, antagligen för att jag inte väntat tillräckligt på att skållningen ska svalna ordentligt. Så att den får göra det är så viktigt för annars påverkar det jäsningen och gräddningen negativt. Riktigt gott bröd som jag lät sonens kompis familj få ett provsmak på, tror det gick hem!

2 bröd

3 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl

3 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
2 msk rapsolja
ca 11 dl vetemjöl

Koka upp 3 dl vatten och häll i en skål. Vispa i rågmjöl och vispa smeten slät.
Låt svalna till högst 37°C, tar ca 1 tim i rumstemperatur, det gör inget om det står längre.

Värm vattnet till 37°C och blanda med smulad jäst, den skållade rågmjölssmeten, salt, olja och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl i maskin, ca 10 min eller 15 min för hand.
Låt jäsa övertäckt i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar.
Forma runda bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta i 30 min.
Strö lite mjöl över, skåra ett kryss.
Grädda längst ner i ugnen, 200°C i 45 min.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

3 dl vatten
1 dl grovt rågmjöl (6 SP)
3 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
2 msk rapsolja (8 SP)
ca 11 dl vetemjöl (66 SP)

Totalt blir det 80 SP för båda bröden (40 SP/bröd). Eftersom brödet är runt så blir inte brödskivorna lika stora när man skär, så skulle jag väga brödet för en total vikt och sen väga per skiva för att få fram SP/brödskiva för att få ett så korrekt värde som möjligt.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *