Saftigt matbröd
2 st limpor
6 dl mjölk
50 g jäst
1 msk sirap
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37°C.
Smula ner jästen i mjölken och tillsätt sirap, salt och lite mjöl i taget.
Knåda ihop degen på ett mjölat bakbord eller i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 40 min.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till tjocka längder.
Tvinna längderna två och två till samma längd som brödformarna.
Lägg länderna i var sin brödform, 1½ l, klädda med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 40 min.
Sätt ugnen på 220°C.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i 25-30 min.
Tack för ett fantastiskt recept till ett underbart bröd! Jag brukar ha hälften mjölk hälften vatten (enligt en bagare). Men annars jättegott och dekorativt bröd!
Tack! Går ju att variera sig på många olika sätt med degvätskor och mjölblandningar för att få goda matbröd 🙂