Ris- & baconlåda med vitlök

En perfekt vardagsrätt som inte kräver så mycket jobb! Denna gång gjorde jag en omgång till mina matlådor och bytte riset mot blomkålsris, fungera bra det också 👌

6 port.

6 port kokt ris
3 pkt bacon
4 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl crème fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
persilja
svartpeppar
½-1 dl riven ost

Koka risen enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla baconet och stek i en panna, pressa i vitlöksklyftorna.
Ha i buljongtärning, crème fraiche, grädde, vatten och soja.
Låt allt koka upp och sen stå och småsjuda 5-10 min på låg värme.
Smaka av med persilja och svartpeppar.
Bred ut riset i en smord ugnsform.
Fördela baconröran över riset och avsluta med att strö riven ost över.
Ställ in i ugnen i 200°C i 15-20 min.

Viktväktarna Points

3 pkt kycklingbacon *
4 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning *
1½ dl crème fraiche 8% *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
3 dl vatten
1 tsk soja
persilja
svartpeppar
1 dl riven ost 12%
*

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för tillsatt matfett och ris.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 155 kcal exkl tillsatt matfett, ris och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

31 reaktioner till “Ris- & baconlåda med vitlök”

  1. Tack för ett supergott recept! Precis njutit av måltiden och hela familjen tyckte det va jättegott!

  2. Jättegott! Fast jag la till en hackad lök och två hackade paprikor när jag gjorde rätten.
    Du lägger ut många lockande recept fast jag reagerar på att de ofta innehåller väldigt lite grönsaker och ofta créme fraiche & grädde…

    1. Kul att du blev inspirerad och gjorde rätten på ditt sätt. Det är så olika viljor med grönsaker i maten i den här familjen och jag ogillar när ungarna ska sitta och peta i maten för att det är något dom inte äter så vi äter oftast en vanlig blandad sallad eller andra grönsaker på sidan av istället så får man ta det man tycker om.

  3. Jag kan varmt rekommendera att slänga i lita annanas innan ni häller på röran! Msgiskt ?

  4. Hej! Det låter mumsigt! Men det står inte hur mycket vatten det ska vara? ( i översta ingredienslistan)

    1. Inget vatten alls i det övre receptet, i viktväktarvarianten har jag ersatt en del av grädden/créme fraichen med vatten för att det inte ska dra iväg med smart points.

  5. 26 januari. 2019
    Nu har jag testat receptet.
    Det var superenkelt. Tror att det är lätt att värma i ugnen eller mikron.

    1. Den är så god! Bloggens populäraste recept 🙂 Går jättebra att ha i matlåda och värma i micro/ugn!

  6. Gjort den en gång och den blev väldigt omtyckt av hela familjen så idag kör vi den igen! Kommer garanterat bli fler gånger!

    1. Den är så god! Ingen märkvärdig rätt, men det är faktiskt bloggens mest lästa recept 🙂

      1. Jag tror det är för att den är enkel att göra, går fort att göra och är jättegod

  7. Gjorde den ikväll och adderade röd paprika tärnad över riset och sedan hällde jag över baconröran, strödde riven ost över och in i ugnen. Den blev succé och kommer göras många gånger. Tack för att du delade med dig av receptet. 🙂

    1. Den är så god och enkel att göra! Gott med paprika till 😋 Kul att du skrev och berätta att du testat ett av favoritrecepten här från bloggen! Kram

  8. Jag bytte ut hälften av baconet mot champinjoner och en burk tonfisk och tog lätt creme fraiche och matlagningsgrädde istället 👍🏼 Jättegott och mindre fett! Vansinne med all denna grädde och creme fraiche, alldeles för fett enligt min mening 😉

    1. Kul att du inspirerades av rätten och gjorde den till din egen! Gällande mejeriprodukter så har vi alla olika behov, en del av oss behöver mindre mängd fetthalt en del en högre mängd fetthalt och som tur är kan man använda sig av samma recept och sedan anpassa det efter det egna behovet 👌😊

  9. Vi testade att först ha inne lådan på 250°c varmluft och sedan byta till 200°c över- och undervärme. Det blev riktigt krispigt och gott, succé med andra ord. Vårt 22-åriga barn Klara mumsade i sig varenda riskorn, hon som annars brukar vara så kräsen… Tack snälla du för denna förträffligt goda måltid!

  10. Blev inspirerad av denna rätt idag. Ska bli spännande och se vad mina barn på 10 och 7 år tycker om den imorgon. Hade även i lite ädelost. Här går det inte heller hem med grönsaker i maten. Det serveras bredvid. 😊

    1. Den här rätten är en av bloggens mest besökta recept 🤩 Riktigt gott! Kul att du även anpassar det efter eget tycke och smak, recept står ju inte huggna i sten utan det går ju bra att byta ut vissa livsmedel mot andra för att man ska få sin prägel på rätten 🥰

      Hoppas dina barn gillar den!

  11. Denna ska jag testa tar vanligt bästis. Kan man ta det man har hemma tycker om lök i mat o svamp mm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *