Rågsiktsrutor

Ett enkelt långpannebröd som du enkelt bestämmer själv hur stora dina bröd ska vara. Mina små gillar detta brödet massor till frukost!

12-24 st

50 g jäst
4 dl mjölk, ljummen
25 g smör, smält
1½ tsk salt
2 msk sirap
8-9 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
Häll i smält smör, salt, sirap och mjölet lite i taget.
Blanda ihop till en ganska lös, men smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Ta upp degen och platta ut den i en smord långpanna, ca 20×30 cm.
 Tryck ut ett rutmönster, ca 4×3 st, med en degskrapa i degen, låt brödet jäsa medans ugnen blir varm, ca 20 min.
Sätt ugnen på 230°C.
Strö över lite rågsiktsmjöl ovanpå rutorna och grädda längst ner i ugnen tills de fått fin färg, 12-18 min.

Viktväktarna Flex

50 g jäst
4 dl mjölk 3% (11 SP)

25 g smör (9 SP)
1½ tsk salt
2 msk sirap (8 SP)
8-9 dl rågsikt (51 SP)

Delar man brödet i 12 bitar blir det 7 SP/bröd och i 24 bitar så blir det 3 SP/bröd (motsvarar ungefär en normalstor brödskiva).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *