Ett enkelt långpannebröd som du enkelt bestämmer själv hur stora dina bröd ska vara. Mina små gillar detta brödet massor till frukost!
12-24 st
50 g jäst
4 dl mjölk, ljummen
25 g smör, smält
1½ tsk salt
2 msk sirap
8-9 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
Häll i smält smör, salt, sirap och mjölet lite i taget.
Blanda ihop till en ganska lös, men smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Ta upp degen och platta ut den i en smord långpanna, ca 20×30 cm.
Tryck ut ett rutmönster, ca 4×3 st, med en degskrapa i degen, låt brödet jäsa medans ugnen blir varm, ca 20 min.
Sätt ugnen på 230°C.
Strö över lite rågsiktsmjöl ovanpå rutorna och grädda längst ner i ugnen tills de fått fin färg, 12-18 min.
Viktväktarna Points
50 g jäst *
4 dl mjölk 1.5% *
25 g smör *
1½ tsk salt
2 msk fibersirap *
8-9 dl rågsikt *
Delar man brödet i 12 bitar blir det 6P/bröd och i 24 bitar så blir det 3P/bröd (motsvarar ungefär en normalstor brödskiva).
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet