Porterstek
8 port.
1,6 kg ekologisk nötstek
1 flaska porter
1½ dl kinesisk soja
1½ dl outspädd svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
2 köttbuljongtärningar
Sås
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Välj en gryta där köttet kommer att ligga “lite trångt”.
Klyfta löken och dela vitlöken.
Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter.
Vänd på köttbiten.
Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet.
Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
Låt köttet kallna i sitt spad.
Minst 30 minuter, men gärna över natten.
Sila ner skyn i en stor kastrull, det ska bli MYCKET sås!
Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter.
Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
Färdigt att servera!