Porterstek

Porterstek

8 port.

1,6 kg ekologisk nötstek
1 flaska porter
1½ dl kinesisk soja
1½ dl outspädd svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 gul lök
2 köttbuljongtärningar

Sås
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Välj en gryta där köttet kommer att ligga “lite trångt”.
 Klyfta löken och dela vitlöken. 
Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.

 Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. 
Vänd på köttbiten.
 Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. 
Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.

 Låt köttet kallna i sitt spad.
 Minst 30 minuter, men gärna över natten. 

 Sila ner skyn i en stor kastrull, det ska bli MYCKET sås!
 Späd med vatten om det behövs så det blir 8 dl.
 Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter.

 Skiva köttet ganska tunt, lägg i ett varmt djupt fat och häll på den heta såsen.
 Färdigt att servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *