Porterbröd

Porterbröd

750 g mörkt lantbrödsmjöl
25 g rumsvarmt smör
1½ msk brödsirap
2 tsk fänkålsfrön + 2 tsk anisfrön + 2 tsk grovt salt, mortlas
1 pkt jäst för söta degar
5 dl porter (eller porter + vatten)

Häll mjöl (spara 1 dl), smör som delats i mindre bitar, sirap, de stötta fröna och saltet i 
skålen till hushållsassistenten. Smula jästen över.

Värm portern fingervarm, 37°C, häll i bunken och bearbeta degen 4-6 min.
Låt jäsa under bakduk 30-40 min till ungefär dubbel storlek.

Ta upp på mjölat bakbord.
Knåda igenom degen och tillsätt ev mer mjöl tills degen känns smidig, men den får inte bli hård.
Forma i eller 2 runda bollar.
Lägg i mjölad korg eller på bakpappersklädd plåt och jäs under bakduk 30-40 min.

Sätt in en ugnspanna nederst i ugnen, fyll på med kallt vatten. 
Värm ugnen till 225°C.

Stjälp försiktigt upp brödet/bröden om du har jäst i korg, på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in 
i ugnen ovanpå ugnspannan.
Vattenångan ger en härlig skorpa på brödet.
Sänk vämen efter 5 min till 200°C, fortsätt att grädda brödet i 30-35 min.
Låt brödet kallna på galler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *