Crêpes med skinkstuvning

Hej vänner! Äntligen fredag och här kommer ett supersmarrigt tips på en rätt som jag har gillat sen jag var var barn 🥰

12 st/4-6 port

Crêpessmet
2½ dl mjöl
½ tsk salt
2 tsk socker
6 dl mjölk
3 ägg
45 g smält smör

Skinkstuvning
25 g smör
4 msk mjöl
4 dl matlagningsgrädde
svartpeppar
200 g skinka
1 dl riven ost

Blanda mjöl, salt, och socker med mjölk och ägg.
Låt stå svalt och dra i ca 30-60 min.
Smält smöret och vispa ner i smeten.
Grädda crêpespannkakorna på båda sidor och lägg åt sidan.
Smält smöret till stuvningen och vispa ner mjölet.
Blanda i grädden lite i taget, var noga med att vispa hela tiden så det inte blir klumpar.
Späd med lite grädde i taget tills det är slut.
Rör ner svartpeppar och skinka.
Fördela skinkstuvningen på crêpsen och vik ihop till små paket.
Lägg i en ugnsform med bakplåtspapper och strö över riven ost.
Gratinera i ugn i ca 10 min eller tills osten har smält, i 225°C.

Viktväktarna Points

Crêpessmet
2½ dl mjöl *
½ tsk salt
2 tsk sötströ
4 dl mjölk 3%+2 dl vatten *
3 ägg
25 g smält smör *
Skinkstuvning
25 g smör *
4 msk mjöl *
4 dl mjölk 3% *
svartpeppar
200 g skinka, Tulip *
1 dl riven ost 12% *

Totalt blir det 6P/st. Lägg till points för det matfett du steker crêpsen i. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 170 kcal/st exkl steksmör och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Filmjölksbröd med russin & cashewnötter

(I samarbete med Healthy Life Inspires)

Testat det nya mjölet från Healthy Life Inspires som jag fick hem för ett tag sen. Färre kolhydrater och lite mer protein än vanligt mjöl, passar oss som är Viktväktare perfekt! Glöm inte att använda min rabattkod THERESEMATOCHABK15 så får du 15% rabatt på din beställning, gäller till imorgon onsdag 11/5.

1 bröd

3½ dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
½ dl havregryn
½ dl vetekli
½ tsk salt
½ dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 dl russin
¾ dl cashewnötter
5 dl filmjölk
¾ tsk bikarbonat
¾ dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ihop alla torra varor, utom bikarbonaten.
Blanda ihop sirap, fil och bikarbonat.
Blanda filblandningen med mjölblandningen, rör till en jämn och tjock smet.
Smörj en 1½ liters brödform väl, fördela smeten i formen och stänk över lite mjöl.
Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen ca. 1½ – 1¾ tim.
Lägg ev lite folie över om dom börjar bli mörka.
Känn efter med en sticka om de är bra och känns torra.
Stjälp upp på galler och låt svalna inlindade i bakdukar.

Viktväktarna Points

5½ dl (325 g) allround mjölmix Healthy Life Inspires *
½ dl havregryn *
½ dl vetekli *
½ tsk salt
½ dl solrosfrön *
½ dl linfrön *
1 dl russin *
¾ dl cashewnötter *
5 dl lättfil/naturell yoghurt 0.5%
¾ tsk bikarbonat
¾ dl fibersirap
*

Totalt för hela brödet blir 53P, dela i antalet skivor för att få fram points/brödskiva t.ex 20 skivor 3P.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: totalt blir det ca 2521 kcal för hela brödet, dela i antalet skivor för att få fram kcal/brödskiva, t.ex 20 skivor 127 kcal.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillad fläskfilé & min goda grillsås

Här har ni ett riktigt kanonrecept. Den här såsen är så ljuvligt god, har gjort den i många, många år. Perfekt nu när grillsäsongen drar igång lite mer ordentligt 🥰

6 port.

800-900 g fläskfilé 

Marinad
¾ dl rapsolja
1 msk kinesisk soja
2 msk grillkrydda, jag tog honungsgrillkrydda från Kryddhuset
1 msk franska örter
½ msk lökpulver
1 msk flytande honung
6 droppar worcestershiresås
1 tsk svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta

Grillsås
25 g smör
1 buljongtärning (grönsak, kött eller kalv)
3 dl créme fraiche
2-4 pressade vitlöksklyfor
persilja

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en skål och blanda noga.
Lägg köttet i en form med hög kant och häll på marinaden och blanda väl.
Sätt lite plastfolie/lock över formen.
Försvara i kylen i minst 4 tim, gärna över natten för bästa resultat.
Be din grillmästare att grilla köttet (vilket är min karl hemma hos oss).

Smält smöret och lägg i buljongtärningen, låt sen ”smälta” ner i smöret.
Blanda i crème fraiche, vitlök och persilja och vispa ihop såsen.
Låt såsen småsjuda i ca 5 min.

Servera med någon form av potatis och blandade grönsaker.

Viktväktarna Points

750 g fläskfilé *
¾ dl rapsolja *
1 msk kinesisk soja
2 msk grillkrydda, jag tog honungsgrillkrydda från Kryddhuset
1 msk franska örter
½ msk lökpulver
1 msk flytande honung *
6 droppar worcestershiresås
1 tsk svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
15 g smör *
¾ buljongtärning (grönsak, kött eller kalv) *
2 dl mini fraiche 5% *
2-4 pressade vitlöksklyfor
persilja

Totalt blir det 7P/port exkl tillbehör. Har räknat hälften av pointsen på marinaden då allt inte sugs upp i köttet.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 240 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker. Räknat på hälften av kalorierna på marinaden.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Piadina med kyckling & mozzarella

Har ni testat dom Italienska plattbröden som du tillagar i en stekpanna med valfritt innehåll? Så himla goda. Lite som en quesadillas fast med ett tjockare bröd. Blev omtyckt av både stora och små här hemma 🥰

4 port.

4 piadinabröd
4 msk svampcrème med tryffel, Zeta
3 dl riven mozzarellaost, Arla
2 förp gillad/stekt kycklingfilè i tunnare skivor, t.ex Guldfågeln
2-3 tomater

Bred svampcrème på en piadina.
Lägg brödet i en het stekpanna med lite olivolja.
Fördela riven ost över svampcrèmen.
Lägg på skivad kycklingfilé och tomat på halva brödet.
När osten smält så vik över brödet och lägg upp på tallrik och servera.

Viktväktarna Points

4 piadinabröd *
4 msk svampcrème med tryffel, Zeta *
3 dl riven mozzarellaost, Arla *
2 förp gillad/stekt kycklingfilè i tunnare skivor, t.ex Guldfågeln
2-3 tomater

Totalt blir det 12P/port exkl olja. Servera med en blandad sallad.

TIPS! Vill man hellre använda 12% ost så blir det 11P istället.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 515 kcal/port exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fläsk med sötsur sås

En favorit här hemma är en klassisker från kinarestaurangen, biff med sötsur sås, men denna gång blev det fläskkött istället som variation. Blev lika bra det 👌

6 port.

800 g strimlat fläskkött, tex ytterfilé

Marinad
2 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
6 msk japansk eller kinesisk soja
4 msk majsstärkelse

2 burkar ananasskivor + spadet
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweetchilisås
1 msk kinesisk soja
3 msk chilipuré/tomatpuré
1 röd paprika
1 gul lök
3 små morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
maizena

Lägg det strimlade köttet i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min.
Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör.
Köttet kommer nästan smälta i munnen.
Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av.
Riv ingefärabiten fint.
Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl.
Låt köttet marineras i minst 2 tim i kylen, gärna längre.
Ju längre den får marineras desto godare.

Bryn köttstrimlorna i smör eller olja så att det är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, skär paprikan i bitar, hacka löken och dela ananasen.
Häll i vatten, ananasspad, soja, sweetchilisås, honung och chili/tomatpuré i en kastrull.
Låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.
Häll i alla grönsaker i såsen och låt detta sjuda i 10 min, eller tills grönsakerna mjuknat upp.
Rör sedan ner såsen/grönsakerna i köttet och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära.
Detta ska sjuda upp tillsammans i 2-3 min.

Viktväktarna Points

800 g strimlat fläskkött, tex ytterfilé *
2 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
6 msk japansk eller kinesisk soja *
4 msk majsstärkelse *
8 skivor färsk ananas
1 dl ananasjuice *
4-5 dl vatten
2 msk honung *
5 msk sweetchilisås *
1 msk kinesisk soja
3 msk chilipuré/tomatpuré
1 röd paprika
1 gul lök
3 små morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
maizena
(lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 7P/port exkl matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 287 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Passionsfruktsslush

Sommarens drink! 😍

6-8 drinkar

3 dl Bacardi Limon
7 d passionsfruktsjuice
2 dl outspädd citron & limelättdryck på tetra

Till servering
fruktsoda
passionsfrukt
citronmeliss

Blanda ihop Bacardi limon med juicen och lättdrycken och frys in i en bunke (förbered gärna dagen innan eller på morgonen samma dag).
Skopa upp i glas och toppa med en skvätt fruktsoda, en klyfta passionsfrukt och citronmeliss.
Servera genast!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Ost- & broccolisoppa

En av dom godaste sopporna som finns, en familjefavorit! Här föredrar vi att mixa soppan slät, men det kan man ju göra som man vill 🥰 Servera med ett smarrigt bröd!

6 port.

1 gul lök, hackad
smör
2 vitlöksklyftor, finhackade
2¼ dl mjölk
2¼ dl grädde
6½ dl hönsbuljong
½ dl majsstärkelse, utrört i lite vatten
¼ tsk muskotkrydda
2 lagerblad
2 morötter, hackade
1 l broccoli, nykokt om fryst, annars färsk
6 dl cheddarost, riven
salt
peppar

Börja med att smälta smöret i en stor kastrull.
Fräs sedan lök och vitlök i smöret, tills löken mjuknat utan att den tar färg.
Tillsätt mjölk, grädde, hönsbuljong och majsstärkelse.
Rör om och låt koka upp på medelhög värme tills soppan tjocknar.
Krydda med muskotkryddan och lägg i lagerbladen.
Tillsätt morotshacket samt broccoli.
Låt koka ihop till en lagom tjock konsistens.
Plocka upp lagerbladen och tillsätt sedan all ost.
Låt soppan sjuda på medelhög värme en stund.
Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan ihop med ett gott bröd.

Viktväktarna Points

1 gul lök, hackad
smör (lägg till points för så mycket du använder)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ dl mjölk 3% *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
8 dl hönsbuljong (vatten+2 buljongtärningar) *
½ dl majsstärkelse, utrört i lite vatten *
¼ tsk muskotkrydda
2 lagerblad
2 morötter, hackade
1 l broccoli, nykokt om fryst, annars färsk
6 dl ost 10%, riven *
salt
peppar efter smak

Totalt blir det 5P/port exkl tillsatt matfett och ev bröd.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 203 kcal/port exkl tillsatt matfett och bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK