Tandoorimarinerade kycklingspett

Glöm inte att följa mig på Instagram (länk längst ner i blogginläggen) för att få tips på mer än bara recept från köket mm 👌 Från och med nästa vecka kommer jag att lägga ut tips på bra erbjudanden från fyra olika matbutiker. Nu när priserna på mat ökar så mycket så gäller det att utnyttja erbjudandena till max på livsmedel man har nytta utav! Detta kommer endast att finnas tillgängligt i mina storys i början på veckan, så håll dig uppdaterad på Instagram för att inte missa några bra tips 😉

Indiska smaker är något jag gillar, tyvärr gick inte detta hem hos familjen, bara äldsta bonussonen som tyckte det var gott (är inte så dåligt det heller 😁). Gillar du det indiska köket då tycker jag du ska testa detta!

6 port.

750 g kycklingfilé
1 dl naturell yoghurt
1 påse tandoori kryddmix, Santa Maria

Sås
3 dl grekisk/turkisk yoghurt
1-3 vitlöksklyftor
salt
peppar
olivolja

svenskt kornris
sallad
naanbröd

Blanda ihop yoghurt och kryddmixen till marinaden.
Dela kycklingen i lagom stora bitar att kunna trä upp på grillspett.
Lägg ner kycklingbitarna i marinaden och blanda runt, låt stå ca 1-2 tim.

Förbered såsen med att blanda ihop yoghurt, valfri mängd vitlök, salt, peppar och en skvätt olivolja.
Ställ kallt till servering.

Koka kornriset enligt instruktioner på förpackningen.

Trä upp kycklingbitarna på grillspett och grilla tills dom är klara rakt igenom.

Servera grillspetten med såsen, riset och en grönsallad.

Viktväktarna Points

750 g kycklingfilé
1 dl naturell yoghurt 0,5%
1 påse tandoori kryddmix, Santa Maria *
3 dl grekisk/turkisk yoghurt 0%
1-3 vitlöksklyftor
salt
peppar
1 tsk olivolja *
svenskt kornris (lägg till points för mängden du använder)
sallad
naanbröd (lägg till points för mängden du använder)

Totalt för marinad och sås blir det 1P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 194 kcal/port exkl ris, sallad och naanbröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Friterade nutellatortillas

Idag är det inte jag som bjuder er på ett smarrigt recept, det är faktiskt Filippa som har varit i farten i köket. Detta var något hon hittat på TikTok 😊 Assisterade såklart när det var dags för friteringen för det ville jag inte att hon skulle göra själv.

Blev jättegott! Med en kula glass till så blir det en kanondessert 🥰

6 port.

6 stycken tortillabröd
12 msk nutella
2 msk vetemjöl
1 msk vatten
neutral olja att fritera i

Blanda mjöl och vatten till ett ”lim”.
Skär varje tortillabröd på mitten, en halva är en nutellatortilla.
Vik brödet till en kon och fyll med nutella.
Slut konen med ”limmet” och pressa ihop så den stängs ordentligt.
Fritera dina nutellatortillas i oljan i 175-180°C, 1-2 min på varje sida.
Servera varma tillsammans med färska bär och ev lite glass.
Pudra med florsocker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Manestra

Comfort food på grekiska, perfekt uppladdning inför vår kommande semester på Kreta 🏖️

4 port.

500 g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kanel
1 l vatten
3 dl risoni

pecorinoost
½ kruka örter – mynta, oregano eller timjan
olivolja

Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn köttfärs, lök och vitlök i lite olja i en het stekpanna.
Rör i tomatpurén och låt steka med i ca 1 min.
Tillsätt buljongtärningar, salt, peppar och kanel.
Häll över vattnet och låt koka upp.
Rör i risonin.
Låt sjuda under lock tills pastan är klar i ca 10-15 min.
Rör om då och då så att inte pastan fastnar i botten.
Tillsätt mer vatten om det behövs, grytan ska vara krämig när den är klar.
Lägg upp manestran i djupa tallrikar.
Strö över ost, örter och ringla över olja.
Servera med bröd och extra ost.

Viktväktarna Points

400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja (lägg till points för mängden du använder)
1 dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar *
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kanel
8-9 dl vatten
2 1/3 dl risoni *
pecorinoost (lägg till points för mängden du använder)
½ kruka örter – mynta, oregano eller timjan
olivolja
(lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 9P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 342 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Varm macka med köttfärs & bearnaisesås

Dessa gjorde jag för första gången för sju år sen så tyckte det var dags för en ny omgång. Blev dock blandade betyg från familjen 🙄 En ville knappt äta, en tyckte det var ok och två tyckte det var jättegott! Jaja så kan det bli ibland, man kan inte behaga alla smaklökarna 😁

Påminner om min rabattkod hos Healthy Life Inspires om du vill köpa t.ex pasta eller mjöl med lägre Viktväktarpoints mot likvärdiga produkter från en vanlig matbutik. Koden THERESEMATOCHBAK15 ger dig 15% rabatt på ett helt köp fram till 23.59 imorgon söndag 🥰

Ha en fortsatt trevlig kväll! Här njuter jag för fullt av att äntligen ha semester 😎

4-8 port.

8 skivor bröd
smör
650 g köttfärs
1 gul lök
5 msk ketchup
salt 
peppar
tomat
beasås (hemgjord el. köpt)
ost

Bryn köttfärsen och den hackade löken.
Krydda med ketchup, salt och peppar.
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg brödskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Smöra brödskivorna.
Fördela köttfärsen på brödskivorna.
Lägg på skivad tomat.
Toppa med en rejäl klick beasås och ett par ostskivor.
Gratinera i ugnen i ca 10-15 min.
Servera med en god blandsallad.

Viktväktarna Points

8 skivor bröd, t.ex Levain råg*
smör (lägg till points för mängden du använder)
650 g nötfärs 5% *
1 gul lök
5 msk ketchup *
salt 
peppar
2-3 st tomater
2 påsar Blå Band beasås (utan tillsatt smör)
*
16 skivor ost 10% *

Totalt blir det 7P/macka, 15P för två stycken.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 280 kcal/macka exkl tillsatt matfett och grönsaker vid sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Gräddig potatis- & köttfärsgratäng

Har ett gäng olika potatis- och köttfärsgratänger här på bloggen, men alla har olika tillagningssätt och alla är dom favoriter här hemma. Denna tar lite tid att göra, men perfekt att kanske förbereda köttfärssås dagen innan så går det snabbare.

6 port.

1 kg mjöliga potatisar
½ finhackad gul lök
1 pressad vitlök
6 port. färdig krämig köttfärssås (recept)
2½ dl grädde
1 dl ost till gratinering

Ställ ugnen på 225°C.
Skala och skiva potatisen, varva sedan potatis, grädde , köttfärs, lök och vitlök i en form.
Ställ in i mitten av ugnen, ta ut efter halva tiden och strö över lite ost.
När osten bubblar och potatisen är mjuk, men inte helt mosig, är den klar att ätas.
Gratängen tar ca 45- 50 min i ugnen.
Servera med en krispig sallad.

Viktväktarna Points

1 kg mjöliga potatisar *
½ finhackad gul lök
1 pressad vitlök
6 port. färdig krämig köttfärssås (recept) *
2½ dl matlagningsgrädde *
1 dl ost 12% till gratinering
*

Totalt blir det 10P/port exkl tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 374 kcal/port exkl tillsatt matfett och extra grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Korvstroganoff med bacon

(I samarbete med Healthy Life Inspires)

Riktigt god pasta från Healthy Life Inspires sortiment som mättar lite bättre än vanlig pasta i mitt tycke, den är dessutom billigare i Viktväktarpoints per portion. Den innehåller färre kolhydrater och mer protein än jämförbara pastasorter som finns i vanliga matbutiker.

Vill du göra en beställning från deras webbshop och testa produkterna så kan du använda min rabattkod THERESEMATOCHBAK15 så får du 15% rabatt på ditt köp fram till på söndag 31/7! Missa inte denna grymma rabatt 😉

4 port.

500 g falukorv
1 gul lök
1 pkt bacon
salt
peppar
paprikapulver
5 dl grädde
4 msk tomatpuré
 maizena

Skär korven i stavar.
Stek i smör i en stekpanna.
Skär löken och och strimla baconet och tillsätt den i pannan.
Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Häll i grädden.
Vispa ut tomatpurén i vätskan.
Häll i maizenan och låt stroganoffen småputtra ett par minuter.
Servera med pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

400 g falukorv, Maträtt *
1 gul lök
1 pkt kycklingbacon *
salt
peppar
paprikapulver
1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 dl buljong (tärning/fond + vatten) *
4 msk tomatpuré
maizena
(lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 6P/port exkl tillsatt matfett och pasta.

51-65 g okokt pasta är 4P (vanlig pasta får du bara 44 g okokt pasta för samma points).

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 209 kcal/port exkl tillsatt matfett, maizena, pasta och valfria grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Sorbetdessert med vit chokladsås

En somrig dessert som går på ett kick att fixa. Testade Sias sorbet fläder/jordgubb som jag fått testa genom en Smakbox. Den var supergod och kommer definitivt att köpas hem i framtiden 👌

6 port.

½ l fläder/jordgubbssorbet alt. annan glass/sorbet
inkråm från semlebulle/vetebröd
vit choklad
citronmeliss

Sås
100 g vit choklad
1 dl vispgrädde

Börja med chokladsåsen genom att koka upp grädden i en kastrull och ta den från plattan. Grovhacka chokladen och rör ner den i grädden och låt den smälta.

Rosta smulat inkråm från semlebullar (sparade från sommarsemlan) eller ta en bit vanligt vetebrödsbulle och smula i en panna med lite smör.
Var försiktig så det inte bränns.

Fördela chokladsåsen i botten av glasen.
Skopa kulor av sorbeten och lägg i glasen.
Strö över dom rostade brödsmulorna och riv lite vit choklad över och dekorera med ett citronmelissblad.

Viktväktarna Points

½ l fläder/jordgubbssorbet (350 g) *
inkråm från semlebulle/vetebröd *
1 ruta vit choklad *
citronmeliss
100 g vit choklad *
1 dl mellangrädde 27%
*

Det blir totalt 13P/port.

TIPS! Vill man minska antalet points så kan man halvera mängden chokladsås för det är den som är dyr, då blir det istället 9P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 247 kcal/port, med hälften av chokladsåsen blir det istället ca 173 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK