Ugnsrostad potatis

Älskar ugnsrostad potatis! Är nog det bästa tillbehöret som finns och det passar till typ allt 😍 Har inga angivna mått för jag kör oftast bara på känn. För er som är Viktväktare eller räknar kalorier får avgöra vad en portion är för er och räkna efter det ☺️

potatis
olivolja
flytande smör
valfria kryddor
salt

Sätt ugnen på 225°C.
Skala eller skrubba potatisen, är det färskpotatis så föredrar jag att ha skalet kvar.
Dela potatisen i valfri form och lägg den i en skål (helst en med tillhörande lock) eller en plastpåse.
Häll på en skvätt olja och smör och blanda runt så matfettet fördelas över alla potatisbitarna.
Häll ut potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Krydda med valfri smaksättning beroende på vad det ska serveras med, blanda runt.
Rosta potatisen i ugnen i ca 30 min eller tills den känns klar, rör runt ett par gånger.
Ta ut potatisen och salta (tycker det blir mycket godare att göra det när potatisen är klar).
Servera med t.ex en grillad köttbit och en kall sås.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grahamsbullar

Som ni vet så gillar jag att baka, då gärna matbröd. Ett tips om man inte förbrukar så mycket bröd hemma så halvera receptet 👌Ett gäng av dessa ska få följa med hem till familjen i Norrköping i helgen när vi ska på kalas, uppskattas alltid 🥰

ca 20 st

50 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 msk salt
1 l grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl special

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Häll över lite av degvätskan och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, grahamsmjöl och så mycket
vetemjöl att degen blir smidig.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Tag upp och knåda degen på ett mjölat bord.
Dela degen i ca 20 bitar och rulla varje bit till en rund bulle.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare ca 20 min.
Sätt ugnen på 250°C.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min.
Låt dem kallna på galler.

Viktväktarna Points

50 g smör *
5 dl mjölk 1,5% *
1 pkt jäst *
1 msk salt
1 l grahamsmjöl *
3-4 dl vetemjöl special
*

Totalt blir det 97P för hela degen, delar man på 20 bullar som receptet anger ger det 5P/bulle (för att komma ner i 4P/bulle behöver man baka ut 22 st)

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: Totalt ca 3457 kcal för hela degen, delar man i 20 bullar blir det ca 173 kcal/st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Toast med kycklingmedvurst

Hade en förpackning med kycklingmedvurst som jag inte visste vad jag skulle göra med så vi svängde ihop ett gäng med toast som blev riktigt goda ☺️ Toast är perfekt som kvällsmat när man har slattar med pålägg, ost, bröd och bara få rensa bort!

4 mackor

8 skivor Levain, Pågen
smör
12-16 skivor kycklingmedvurst, Lönneberga
4-8 ostskivor
ev smaksatt färskost, ruccola, spenat eller annat man gillar

Bred smör på alla brödskivor.
Lägg på medvurstskivor och ev övrigt pålägg som önskas.
Lägg på ostskivor så det täcker pålägget, jag brukar köpa färdigskivad ost i storpack som är fyrkantiga, perfekt storlek för toast och man slipper stå och hyvla till förbannelse
Ev lite salt och peppar innan du lägger ihop toasten och gräddar dom i smörgåsgrillen.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

8 skivor Levain Råg, Pågen *
smör (lägg till points för mängden du använder)
12 skivor kycklingmedvurst, Lönneberga *
8 ostskivor 10% *
ev smaksatt färskost, ruccola, spenat eller annat man gillar
(lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 8P/macka.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 280 kcal/macka exkl tillsatt smör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tacolåda med pasta

Krämigt, ostigt och allt i samma form! Perfekt vardagsmat som hela familjen gillar plus att det funkar i matlådan dagen efter 🥰

6-8 port.

350-400 g pasta (okokt)

500 g färs
1 påse tacokrydda
400 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
½-2 tsk sambal oelek beroende på hur starkt man vill ha
salt

Ostsås
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven ost
salt
vitpeppar

Koka pastan, häll den i en smord ugnsform.
Stek köttfärsen, krydda med tacokryddan.
Häll på krossade tomater och crème fraiche.
Smaka av med sambal oelek och salt och låt det sedan koka ihop i 5-10 min.

Rör ut mjölet i lite av mjölken.
Späd med resten av mjölken och koka upp allt, låt det koka i 5 min.
Rör ner osten och smaka av med salt och lite vitpeppar.

Blanda ihop pastan och köttfärsröran i formen, häll över ostsåsen.
Gratinera i 225°C ca 15 minuter.
Servera med en sallad.

Viktväktarna Points

375 g pasta (okokt) *
500 g nötfärs 5% *
½ dl hemgjord tacokrydda (recept)
400 g krossade tomater
2 dl crème fraiche 5% *
½-2 tsk sambal oelek beroende på hur starkt man vill ha
salt
1 msk vetemjöl *
3 dl mjölk 1,5% *
1 dl riven ost 12% *
salt
vitpeppar

Totalt blir det 6P/port om man delar gratängen i 8 port och 8P om man delar den i 6 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 314 kcal/port exkl grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fiskpinnar med curry & äpplesås

Det här var ett av mina första fiskrecept här på bloggen för ungefär 10 år sen, kände att det var dags för en liten uppdatering. Jag valde att steka i ugnen för att undvika så mycket tillsatt matfett som möjligt med tanke på att panering suger åt sig massor när man steker i panna, men vill man hellre göra det så går det ju givetvis bra det också.

6 port.

800 g torskblock
2 ägg
1½ dl ströbröd
salt
peppar
rapsolja

Sås
3 dl crème fraiche
2-3 tsk curry
gurkmeja
3 krm salt
1 äpple, skalat/finrivet och avrunnet

Blanda crème fraiche, curry, gurkmeja, salt och äpple.
Ställ kallt till servering.

Skär fisken i avlånga bitar.
Krydda med salt och peppar
Doppa dem i uppvispat ägg och därefter i ströbröd.
Pensla försiktigt med lite rapsolja på ovansidan.
Stek i ugnen i 225°C i ca 15 min.

Servera med t.ex en potatisrätt och ärtor.

Viktväktarna Points

800 g torskblock
2 ägg
1½ dl ströbröd *
salt
peppar
rapsolja (lägg till points för mängden du använder)
3 dl turkisk/grekisk yoghurt 0%
2-3 tsk curry
gurkmeja
3 krm salt
1 äpple, skalat/finrivet och avrunnet

Totalt blir det 2P/port exkl ev points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 227 kcal/port exkl olja och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig biffpasta

En lite lyxigare pastarätt till helgen kommer det här idag som inspiration 🥰 Vem kan motstå en krämig pasta liksom?? Inte jag i alla fall 😁

4-6 port

400 g pasta
300 g ryggbiff/oxfilé/lövbiff
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
225 g champinjoner
smör/olja
1 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
1 msk vetemjöl
5 dl grädde
1 dl mjölk
salt
peppar
1 dl persilja, finhackad

Till servering
parmesanost
crema di balsamico
rucolasallad

Hacka lök och champinjoner.
Skär köttet i strimlor.
Hetta upp matfett i en rymlig stekpanna (stek köttet i omgångar om du har en liten stekpanna, köttet ska stekas, inte kokas).
Bryn köttet under omrörning tills det fått färg.
I samma stekpanna som du har stekt köttet lägger du mer matfett och steker löken och champinjonerna tills de mjuknar och får färg.
Finhacka vitlök och lägg i stekpannan, stek lite till.
Vänd i mjöl och bryn allt lite hastigt.
Häll i grädde, mjölk, soja, dijonsenap, salt och peppar.
Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda långsamt under lock i 4-5 min. Smaka av såsen och krydda eventuellt med mer senap, salt, peppar eller soja.
Häll i köttet och persiljan, rör om och låt putta i 5 min.
Blanda ned pastan i såsen, riven över parmesanost och toppa med ruccola och balsamico.

Viktväktarna Points

350 g okokt pasta *
300 g ryggbiff/oxfilé/lövbiff *
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
225 g champinjoner
smör/olja (lägg till points för mängden du använder)
1 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
2 msk vetemjöl *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
4 dl pastavatten
salt
peppar
1 dl persilja, finhackad
parmesanost (lägg till points för mängden du använder)
crema di balsamico
rucolasallad

Totalt blir det 10P/port om man delar receptet i 6 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 349 kcal/port exkl tillsatt matfett, parmesanost, balsamico och ruccola.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig tacokorv

Enklare än såhär kan inte en vardagsrätt bli, få ingredienser, få tillagnings moment och går relativt snabbt 👌 Sen att det även smakar ljuvligt och att familjen praktiskt taget slickade rent tallrikarna är ett bra betyg 😁

4 port.

600 g falukorv/grillkorv
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ tsk ingefära
1 nypa socker
salt
rapsolja
2½ dl crème fraiche
1½ dl vatten
svartpeppar

Skär korven i skivor/bitar.
Blanda ihop paprikapulver, spiskummin, oregano, ingefära och socker i en liten skål.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek korven i omgångar så att de får en fin färg.
När sista omgången korv är klar lägger du i all korv i pannan igen och tillsätter kryddblandningen, crème fraiche och vatten.
Låt det koka ihop 3-4 min och smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och majs.

Viktväktarna Points

500 g falukorv/grillkorv, Maträtt *
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ tsk ingefära
1 nypa socker/sötströ
salt
rapsolja (lägg till points för mängden du använder)
2½ dl crème fraiche 5% *
1½ dl vatten
svartpeppar

Totalt blir det 6P/port exkl points för tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 199 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK