Älgfärsbiffar med gräddsås

Ledig lördag som inte blev som tänkt pga ett uselt väder 🫣 Skulle ha åkt på Food trucks festival i Örebro idag, men pga regn så kändes det inte värt. Blev en superlugn hemmadag istället med lunchlådeprepp och uppdatering av gamla viktväktarrecept istället, men det var kanske vad jag behövde egentligen, bara vara och ta det lugnt. Har så många dagar med så mycket som ska hinnas med på ett dygn att en dag med utan måsten gör mig gott 🥰

Dagens recept är något som jag verkligen gillar att tillaga, färsbiffar med en god sås och smarriga tillbehör. Att det dessutom blev färsbiffar på älgkött gör det ju ännu bättre. Har man inte tillgång till vilt kött så går det givetvis lika bra att använda vanlig färs från affären 😉

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

4 port.

500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
grovmalen svartpeppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl grädde
½ dl ströbröd
rapsolja/smör till stekning

Sås
2-3 schalottenlökar
smör
2 dl viltbuljong (fond+vatten)
2 dl grädde
2 tsk svartvinbärsgelé
2 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
ev salt
ev peppar

Sätt ugnen på 200°C.
Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
Skala och riv löken.
Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.
Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.
Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 min eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

Skala och finhacka schalottenlökarna.
Fräs dem i smöret i en kastrull.
Häll i fond och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.
Rör om då och då.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Servera med t.ex en potatisgratäng, lingonsylt och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g älgfärs *
1 ägg
1 tsk salt
grovmalen svartpeppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl mjölk 1.5% *
½ dl ströbröd *
rapsolja/smör till stekning (lägg till points för mängden du tar)
2-3 schalottenlökar
smör (lägg till points för mängden du tar)
2 dl viltbuljong (fond+vatten)
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
2 tsk svartvinbärsgelé *
2 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
ev salt
ev peppar

Totalt blir det 7P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 265 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kassler i chilisås med mango chutney

Enkel och klassisk vardagsrätt med en tvist av mango chutney som variation 🥰

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

6 port.

600-800 g kassler
6 dl grädde 
2 dl chilisås
1 dl mango chutney
salt
svartpeppar

Skiva kasslern och lägg skivorna omlott i en ugnsform. 
Blanda ihop såsen vid sidan om och häll sedan över kasslerskivorna.
Gratinera i 200° ca 30 min.
Servera med ris och ananas.

Viktväktarna Points

600-800 g kassler, fett bortskuret *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
3½ dl mjölk 1.5% *
1¾ dl chilisås *
¾ dl mango chutney *
salt
svartpeppar

Totalt blir det 8P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 252 kcal/port exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Philadelphiabullar med smak av vanilj

Tisdag och bakverk på agendan både här på bloggen och på Instagram/FB. Har bakat dessa tidigare, men det var väldigt länge sen så dom förtjänade en uppdatering här i arkivet. Dessa bullar fick bonussonen ta med sig och bjuda sina arbetskamrater på. Ljuvligt goda! 🥰

20 st

5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

ägg
pärlsocker

Ljumma mjölken och rör ut jästen med.
Tillsätt smöret, socker, salt och mjöl (lite i taget).
Arbeta degen smidig, gärna i maskin
Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
Häll ner degen och tryck ut den i kanterna.
Täck meden bakduk och låt jäsa i 30 min.

Gör sedan hål jämt fördelat över degen.
Gör rätt stora fördjupningar.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Fyll varje hål med fyllningen.
Det går att lägga mycket fyllning.
Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda i 200°C i nedre delen av ugnen i 15-20 min, eller tills den fått fin färg.
Låt kallna en stund.
Skär sedan i fyrkanter mellan hålen.
Går att frysa!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 34/2023

Hej på er! Blev inga mattips igår då jag var på annan ort hela dagen vilket gjorde att jag inte hade möjlighet att fixa det här inlägget. Varför gjorde jag inte det i förväg? Var ju med Filippa på tävling i lördags så tyvärr var det en sådan vecka och helg då tiden inte räckte till och jag valde att prioritera detta i andra hand. Men idag får ni lite tips istället ❤️

Önskar dig en fantastisk matvecka!

Kassler- & currygryta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacoenchiladas – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ris- & baconlåda med vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Yoghurtmarinerad kyckling, ugnsstekt potatis & vitlökssås – recept finns HÄR

Kvarg med passionsfrukt & jordgubbar – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Libapizza med skinka, räkor & vitlök

Är det inte tacofredag så kan man ha pizzafredag. Libapizza är en favorit här hemma när vi vill göra en enkel och snabb pizza som man blir lite lagom mätt på. Perfekt om man vill ha lite plats över till en fredagsbricka framför tv’n 😊

orientaliskt bröd
pizzasås, Mutti
riven ost
rökt/kokt påläggsskinka
räkor
marinerad vitlök
ruccola
pizzatopping, Santa Maria

Bred ut pizzasåsen på brödet och lägg på den rivna osten.
Toppa med strimlad skinka, räkor och skivad marinerad vitlök.
In i ugnen i 200°C i ca 5-8 min.
Toppa med ruccola och pizzatopping.

Viktväktarna Points

1 st orientaliskt bröd, Liba lavash *
pizzasås, Mutti
1 dl riven ost 12% *
6 skivor rökt/kokt påläggsskinka, Icas tunna
½ dl små räkor
4 st klyftor marinerad vitlök *
ruccola
22 g pizzatopping, Santa Maria
*

Totalt 12P/pizza.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 493 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Enkel lasagne

Lasagne är gott, men att göra en klassisk lasagne energisnål är banne mig en utmaning, Denna tycker jag ändå att jag lyckats rätt bra med. Behöver bara få till en likvärdig ostsås som är hemgjord så blir det ännu bättre 🤩

6-8 port

750 g köttfärs
2 burk krossade tomater
2 buljongtärningar
3 dl vatten
salt
grovmalen svartpeppar
oregano
2-4 pressade vitlöksklyftor
ev maizena

2 förp färska lasagneplattor
2 förp Kelda ostsås
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175°C.
Bryn köttfärsen.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Tillsätt krossade tomater, buljongtärning, vattnet och pressa ner vitlöksklyftan.
Låt puttra minst 15-20 min.
Red med maizena om du vill ha såsen lite tjockare.

Varva sås, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
Avsluta med sås och riven ost.
Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 30-40 min.

Viktväktarna Points

750 g nötfärs 5% *
2 burk krossade tomater, Mutti
2 buljongtärningar *
3 dl vatten
salt
grovmalen svartpeppar
oregano
2-4 pressade vitlöksklyftor
ev maizena (lägg till points för mängden du tar)

2 förp färska lasagneplattor *
2 förp Kelda ostsås *
2 dl riven ost 12%
*

Totalt blir det 12P/port för 8 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 381 kcal/port exkl matfett, maizena, tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Blåbärsmuffins med crumble

Jag älskar verkligen att baka! Så rogivande (om det går som man vill såklart) och ett sätt för mig att få varva ner lite, minska på stressen. Så det är ett av mina mål med hösten, att baka mer 🥰

Sen jag valde att börja med Viktväktarna har jag nästan känt lite skam över att baka, för att det anses inte vara ok att äta bakverk bara för att man är Viktväktare. Men med erfarenhet kommer även klokheten och nu känner jag inte alls skam över att jag bakar med vanligt smör, socker och vetemjöl. Vad är det som säger att jag ska äta allt själv?? Man kan baka en halv sats om man tycker det är svårt att låta bli att äta om det finns hemma, man kan ge bort till någon, bjuda kollegor/släkt/vänner på gofika och framför allt man kan äta en liten bit istället för en stor bit. Alternativen är många!

Kommer börja med att gå igenom många av dom recept som redan finns här på bloggen för att uppdatera med bättre bilder. En del recept är ju 5-10 år gamla så jag har ju utvecklats en del sedan dess. Hoppas att ni finner inspiration även för mina bakrelaterade recept som för matrecepten 🫶

100 g smör
2 st ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
skalet av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Crumble
50 g kallt smör
1½ dl havregryn
¾ dl vetemjöl
¾ dl strösocker

3 dl blåbär

Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3. 

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite crumble på toppen på varje muffins.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 20 min eller tills de är gyllenbruna och ”torra” inuti (testa med en potatissticka eller tandpetare). 
Lyft ur muffinsen från plåten till ett bakgaller och låt dom svalna.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK