Äppelpannacotta med kardemummacrisp
Filippas kladdkakemuffins med marschmallows
9 st
100 g smör
2 ägg
2½ dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 näve mini marshmallows
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret och låt svalna.
Ställ ut formarna på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt i äggvispet.
Blanda försiktigt.
Blanda sist ner smöret.
Fördela sedan i formarna – fyll dem ca ¾.
Tryck ner marshmallows i varje form.
Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13 minuter beroende på vilken storlek på formar ni använder.
När kladdkakorna svalnat spritsa på lite grädde och toppa med strössel.
Hemgjort smör
3 dl vispgrädde
½ tsk havssalt
Häll i grädden i en hushållsmaskin eller bunke.
Vispa, vispa, vispa.
Först grädde, sen grynigt och sen händer det inte så mycket på ett litet tag.
Men vips händer det, plötsligt har vätskan separerats och ett lent, krämigt smör flyger runt i bunken.
Häll av vätskan.
Vispa lite till så att all vätska är borta.
Smaka av, rör eventuellt ner salt eller havssalt.
Njut sedan av ett jättegott smör till allt det bakade brödet.
När det har stått i kylen så får man ställa fram det en stund innan man ska använda det så det inte är för hårt att bre på smörgåsarna.
Uppdatering: tvätta det färdiga smöret i kallt vatten för att få så lång hållbarhetstid som möjligt, ca 3 veckor i kylskåp.
Gör så här: häll av kärnmjölken som är kvar.
Häll i lite kallt vatten och vispa.
Upprepa 2-3 gånger tills vattnet ser klart ut.
Tips! Använd kärnmjölken som blir kvar till brödbak.
Dragondoftande kasslergryta
4 port.
500 g kassler
200 g färska champinjoner
2 msk kalvfond
2½ dl grädde
2½ dl mjölk
1 msk dragon
2 msk maizenamjöl
Skiva svampen, strimla kasslern.
Fräs i en stekpanna med kalvfonden i några minuter.
Vispa ihop maizenamjölet med grädden och mjölken, tillsätt dragonen.
Häll i det i svamp och kasslerfräset och låt puttra i 5 min.
Servera med kokt pasta.

Viktväktarna Points
500 g kassler, fett bortskuret *
200 g färska champinjoner
2 msk kalvfond *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
3½ dl mjölk, 3% *
1 msk dragon
1½ msk maizena *
Totalt blir det 8P/port för kasslergrytan, lägg till points för pastan.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet


Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Miniscones med russin
Krämig fläskfilégryta med hasselbackspotatis & inbakad västerbottenost
6 port.
1 stor fläskfilé
5 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
1 köttbuljongtärning
1 purjolök
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
Knorr Kött & grillkrydda
salt
svartpeppar
smör
Inbakad västerbottenost
1 rulle färsk smördeg
1 äggula
150 g västerbottenost
malen svartpeppar
Putsa och skär filén i skivor.
Salta och peppra.
Stek i rikligt med smör i en panna (i två omgångar, annars blir köttet lätt kokt i stället för brynt om man lägger allt i pannan på en gång) så det får fin färg på båda sidor.
Strimla purjon och soltorkade tomater och låt steka med tills löken mjuknat.
Häll på grädde och crème fraiche.
Smula ner buljongtäningen och pressa i en vitlöksklyfta.
Låt puttra tills köttet är genomlagat.
Krydda med Knorr kött & grillkrydda efter smak.
Servera med hasselbackspotatis.
Sätt ugnen på 225°C.
Rulla ut smördegen och stansa ut rundlar, ca 10 cm i diameter.
Pensla kanterna med äggula.
Lägg 1 msk ost på varje degplatta, peppra och vik ihop.
Tryck till kanten med en gaffel.
Pensla paketen med resten av äggulan.
Grädda i ugnen tills degknytena börjar få lite färg, ca 10 min.
Serveras varma.