Äppelkaka med crunch

20 rutor

100 g smör
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl
4 st syrliga äpplen
3 tsk kanel
3 msk strösocker

Havre crunch
75 g smör,mjukt
1 dl vetemjöl
1 dl brunt farinsocker
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg , strösocker och vaniljsocker pösigt, gärna med elvisp.
Tillsätt det smälta smöret och samtliga torra ingredienser.
Blanda snabbt ihop till en jämn smet utan att använda visp.
Häll smeten i en ugnsform cirka 25×30 cm klädd med bakplåtspapper.

Skala äpplena och skär bort kärnhusen och skär i mindre bitar.
Täck äpplena med kanel och socker och tryck i sockerkakssmeten.

Gör crunch.
Blanda det mjuka smöret med havregryn, mjöl och kryddor.
Fördela smuldegen över kakan.
Grädda kakan i ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

Äppelkaka med crunch 2

Stekt potatis

150-200 g potatis/portion
salt

smör
salt
svartpeppar
Knorr potatiskrydda
ströbröd

Skala och dela potatisen i bitar/skivor eller hur man vill ha dom, jag brukar dela i mindre bitar.
Koka upp potatisen i lättsaltat vatten och låt dom koka tills dom är nästan helt klara, känn med sticka.
Häll av vattnet och låt potatisen svalna, alt har man överbliven potatis kan man bara dela den och steka direkt.

Hetta upp en stor klick med smör i en panna och häll i potatisen, ska man steka mycket kan det vara bra att göra det i omgångar.
Krydda med salt, peppar och potatiskrydda.
Tillsätt ströbröd så får potatisen en liten extra knaprig yta.

Låt den steka tills den har fått fin färg.

Vit kladdkaka med blåbär

100 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
blåbär

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret.
Vispa sockret och äggen pösigt.
Ha i mjöl och vaniljsocker.
Häll i det smälta smöret i smeten och blanda.

Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
Strö över blåbären så att det knappt täcker kakan.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills kakan fått lite färg.
Den ska vara lite kladdig i mitten.

Servera med vaniljvisp.

Vit kladdkaka med blåbär

Prästostbakad potatis & fläskfilé

Ett litet annorlunda sätt att servera potatisen på bjuder jag er på idag. Oftast kör man på samma favoriter, men ibland tycker jag det blir lite tråkigt när man bara lägger fokus på köttet och såsen, finns ju massor av olika saker man kan kan göra med potatisen. 

Just nu känner jag att idéer och inspirationen från andra bara väller över i huvudet på mig. Hur ska man hinna testa alla recept man vill göra? Hoppas inte att ni tycker att jag är tjatig som lägger ut nya recept nästan dagligen, men det är en sån period just nu.


Prästostbakad potatis & fläskfilé

800 g potatis med skal
½ tsk salt

Topping
50 g vällagrad riven prästost
25 g smör, rumstempererat
oregano
salt
svartpeppar

Värm upp ugnen till 225°C, gärna grillfunktion.
Lägg potatisarna i en ugnsform.

Strö salt över och rosta dem i mitten av ugnen i 30 –35 minuter, eller tills de är nästan helt mjuka.

Rör under tiden ihop ingredienserna till toppingen.
Ta ut formen ur ugnen och toppa varje potatis med blandningen.

Gratinera i cirka 10 minuter, eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

 

Vitlökssås

4 dl crème fraiche
1 köttbuljongtärning
4 vitlöksklyftor
persilja

Värm crème fraichen och smula ner buljongtärningen.
Pressa i vitlöksklyftorna och rör i finklippt persilja.
Låt det småputtra en liten stund.

Servera potatisen och vitlökssåsen ihop med fläskfilé eller kycklingfilé.

Prästostbakad potatis 2

Lammfärsbiffar med gräddsås & färsk pasta

6 port.

800 g lammfärs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
½ dl grädde
basilika
timjan
salt
peppar
5 dl grädde
grönpeppar

Stek lök och vitlök mjukt.
Blanda ihop färs, lök, grädde, kryddor, salt och peppar.
Forma färsblandningen till biffar och stek dem i grillpanna eller vanlig stekpanna.
Lägg dem därefter i en ugnsform.
Häll grädde i pannan och låt koka ihop med grönpeppar.
Häll därefter gräddsåsen i ugnsformen.
Ställ in formen i ugnen, 200°C i ca 20 minuter.
Servera med färsk pasta. 

Lammfärsbiffar med gräddsås

Fläskfilé i krämig sås

Detta är nog en av mina favoriter, skulle lätt kunna äta fläskfilé med en god sås och sen någon form av potatis 7 dagar i veckan 🙂 Detta recept har jag lagt ut förut, men jag kände att det behövde en bilduppdatering. Receptet har jag från början hittat hos Jennys matblogg, hon är ju grym på att både laga mat och att baka, man hittar mycket inspiration hos henne.

Idag har jag varit ledig och har passat på att börjat städa bort julen, kanske många som redan gjort, men vissa dagar hinner man inte med så mycket efter jobbet förutom alla dagliga hushållssysslor såsom veckohandling, matlagning, tvätt, städ och ungarnas aktiviteter. Dygnet skulle behöva fler timmar!

6 port.

1 fläskfilé

2 dl grädde
2 dl vatten
200 g philadelphiaost
1 msk kinesisk soja
1 msk oxfond
1 tsk vinbärsgelé
salt
peppar

pommes

Skär filén i tunna skivor och stek i en stekpanna med smör tills de är genomstekta.
Häll över vatten, fond, soja och låt puttra upp.
Ta upp köttet och vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar och gelé .
Servera med pommes.

Viktväktarna Points

ca 750 g fläskfilé *

1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 dl vatten
200 g philadelphiaost light *
1 msk kinesisk soja
1 msk oxfond *
1 tsk vinbärsgelé *
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port, lägg ev till points för tillsatt matfett. Lägg till points för pommes eller annat tillbehör. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Sega havrerutor

Så var jullovet slut och dom stora barnen har återvänt till ”normala” rutiner och en ny jobbvecka för en annan. Mycket snö har det kommit, tråkigt bara att det har blivit lite varmare, är så blaskigt överallt.

Kul att veckomatsedeln uppskattas av er läsare 🙂 Det märks på statistiken på söndagarna, men ni är välkomna in hit varje dag. Letar du efter något speciellt så använd sökrutan på högersidan över kategorierna så slipper du att bläddra så mycket bland dom olika sidorna.

Sega havrerutor 2

Sega havrerutor

ca 32 st

5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
10 dl havregryn
1 msk bakpulver
250 g smör
1 dl ljus sirap
2 ägg

Sätt ugnen på 175°C.
Häll mjöl, socker, havregryn och bakpulver i en bunke.

Smält smöret och häll det tillsammans med sirapen och äggen över de torra ingredienserna.
Blanda ihop allt till en kladdig smet.

Bred smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan mitt i ugnen i 15-18 min.
Kakan ska inte kännas riktigt färdiggräddad, då blir den torr och hård.
När den kommer ut ur ugnen sjunker den ihop och stelnar lite.
Skär den i rutor när den svalnat.

Sega havrerutor