Ljuvliga köttbullar & potatismos med smak av persilja och vitlök

 

Ljuvliga köttbullar & persiljemos

Testade två nya recept på julköttbullar och här kommer det första receptet. Hann aldrig lägga ut det innan jul, men det funkar ju att göra dessa året runt. Kan verkligen rekommendera att ni testar dom, supergoda. Steker ni era köttbullar direkt i stekpannan eller steker ni dom i ugnen? Tycker dom blir mycket finare när man försteker dom i ugnen och sen en lite stund i stekpannan när dom ska ätas. Då är det lätt att förbereda innan och bara slänga i frysen.

Idag blev det en extra ledig dag för mig. Eftersom det är en röd dag så har ju butiken kortare öppetid. Kan vara skönt att vara hemma idag och slappa lite för imorgon börjar vi inventera kl 6 och kör tills vi är klara. Ska bli skönt att få det gjort så man kan köra på som vanligt igen.

1 gul lök, finhackad
2 tsk ljust muskavadoråsocker

2 pkt bacon, finhackat
1 kg nötfärs
½ kg fläskfärs
1 gul lök, finriven
2-3 kalla, kokta rivna potatisar
3-4 vitlöksklyftor, rivna
2 äggulor
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan

Mos
1½ kg mjölig potatis
25 g smör
3 dl gräddmjölk
salt
peppar
persilja
vitlökspulver

Blanda den hackade löken och sockret och stek i smör i en stekpanna.
Låt svalna.

Blanda samtliga ingredienser i en skål till köttbullarna, rör samman till en smet.
Forma bullar i lagom storlek och lägg på en plåt med smör eller bakplåtspapper.
Stek i ugnen i 225°C i ca 10-15 min.
Skaka gärna plåten efter halva tiden så dom får färg runt om.
Stek dom en kort stund i smör i en stekpanna vid servering så dom får en fin stekyta.

Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
Mosa potatisen med en stöt eller visp.
Tillsätt smör och uppvärmd gräddmjölk.
Vispa tills moset känns fluffigt och krydda med salt, peppar, persilja och vitlök.

Servera moset ihop med nystekta köttbullar och lingonsylt.

Ljuvliga köttbullar & persiljemos 2

Blåbärstoppad pannacotta med vaniljsmak

DSC_0950

Blåbärstoppad pannacotta med vaniljsmak

4 port.

1 gelatinblad
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk socker

Blåbärsgelé
200 g blåbär
1½ dl vatten
1 dl gelésocker multi
myntablad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten för att mjukna, minst 5 min.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg dem i en kastrull med grädden, crème fraicheen och sockret och koka upp.
Ta kastrullen från värmen.

Krama ur gelatinbladet och lägg ner i grädden.
Rör tills det har smält och allt är väl blandat.
Häll i 4 portionsglas och ställ kallt ca 4-6 tim.

Ta undan 1 dl av blåbären till garnering.
Koka upp resten av bären med vattnet och sjud tills de är mjuka och mosiga, ca 10 min.
Sila bärmassan.

Häll saften i en kastrull och blanda med syltsockret.
Koka upp och sjud i 1 min.
Låt svalna.
Skeda gelén över pannacottan, ställ kallt att stelna.
Garnera med de sparade blåbären och mynta vid servering.

DSC_0951

Kyckling med färskostsås

DSC_0945

Kyckling med färskostsås

4 port.

500 g kycklingfilé i bitar
smör
salt
peppar
½ gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
125 g färskost med vitlök och örter
2 msk persilja, hackad

Skär kycklingen i mindre bitar och stek med salt och peppar, ställ åt sidan.

Fräs lök och vitlök.
Häll i vinet och låt sjuda tills halva mängden återstår.
Tillsätt hönsbuljong, vispgrädde och färskost och låt sjuda ca 5 min.
Rör ner kycklingköttet och låt sjuda ytterligare några minuter.

Smaka av med salt och peppar, tillsätt hackad persilja.

Vill man ha lite tjockare sås kan man reda av med lite
maizena.

Klassisk toast skagen

2015 års förrätt blev en klassiker. Dock är det första gången jag gör den själv från grunden, är ju annars lätt att bara köpa en ask med färdig skagenröra i affären, men hur många procent räkor är det egentligen i den? Kan inte vara mycket. Småttingarna fick en egen efterrätt, smörstekt toast med ost och skinka, det blev populärt.

Jobbar både idag och imorgon så hemma blir det inte mycket gjort. Sambon och dom små barnen var i ishallen på förmiddagen och åkte skridskor, lilleman har ju så mycket energi så han behöver aktiveras. 

8 port.

½ kg färska räkor
1 röd lök
dill
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 dl crème fraiche
1 citron
salt
peppar
8 skivor formfranska
smör

Skala och hacka räkorna.
Finhacka dill och rödlök.
Blanda räkor, dill, rödlök, majonnäs, gräddfil, crème fraiche och saften från hälften av citronen.
Smaka av med salt och peppar.

Ta något runt och tryck ut rundlar av brödet och stek brödskivorna i smör.
De ska bli härligt gyllenbruna.
Servera skagenröran på brödskivorna och toppa gärna med löjrom och en dillkvist.
Skär resten av citronen i klyftor och lägg vid sidan.

Gott Nytt År

happy-new-year-snow-over-glasses-of-champagne-hd-free-photos-137297

 

Gott nytt år alla bloggläsare! Hoppas ni får en trevlig kväll vad ni än må göra 🙂

Vår nyårsmeny ser ut såhär i år: 

Förrätt

Toast skagen

Huvudrätt

Kyckling med färskostsås & hasselbackspotatis

Efterrätt

Blåbärstoppad pannacotta med vaniljsmak

Julmaten i bilder

Har varit lite tyst här på bloggen ett par dagar nu. Får börja med att önska er en god fortsättning och hoppas att ni har haft en trevlig jul.

Kan villigt medge att här blev det nog lite för mycket stress innan jul och den tog ut sin rätt när julafton var över. Kändes skönt att bara ta dagarna med lugn och ro ihop med familjen för att stressa ner lite.

Veckans matsedel har tagit en lite paus nu över jul och nyår så den kommer tillbaka igen till vecka 1. Vet att många uppskattar lite hjälp på traven med att planera sina matinköp.

DSC_0874

DSC_0875

DSC_0876

DSC_0877

DSC_0879

DSC_0880

DSC_0893

DSC_0894

DSC_0895

DSC_0896

Saffranssnurror med apelsin & vanilj

Saffransbullar med vanilj och apelsin

Saffranssnurror med apelsin & vanilj

ca 20 bullar

25 g jäst
8½ dl vetemjöl
1 krm salt
2½ dl mjölk
1 kuvert (½ g) saffran
½ dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
fnrivet skal av 2 apelsiner

1 ägg till pensling
prlsocker och hackade hasselnötter att strö över

Smula ner jästen i en stor degbunke.
Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma upp mjölken till fingervärme.
Blanda i saffranet i mjölken.
Häll mjölken över jästen och lös upp den.
Tillsätt även mjölblandningen, sockret, det mjuka smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

Rör under tiden ihop smör och socker till fyllningen.
Rör även ner vaniljpulver och rivet apelsinskal.

Kavla ut degen till en ganska långsmal rektangel, cirka 1 cm tjock.
Bred på fyllningen.
Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden.
Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.
Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och hackade hasselnötter och grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 8 minuter.

Saffransbullar med vanilj och apelsin 2