Chokladbollens dag

Idag är det chokladbollens dag ♥

Passa på att bjud familj och vänner på något extra gott!

Chokladbollstårta – recept finns HÄR

Chokladbollar med marshmallowfyllning – recept finns HÄR

Chokladbollsrulltårta – recept finns HÄR

Nutellafyllda chokladbollar – recept finns HÄR

Oboybollar – recept finns HÄR

Vita chokladbollar – recept finns HÄR

Hallontårta

Den här tårtan gjorde jag till en kollega som fyllde år för ett tag sen. Blev riktigt god, tyvärr missade födelsedags”barnet” sin tårta då hon blev sjuk. Får bli en repris av denna tårta till en annan födelsedag som snart ska firas.

Citrontårtbotten

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk citronessens eller saft och skal från 1 citron
smör och mjöl till formen

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen.
Häll i essens.
Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.

Hallonkompott

300 g hallon
1½ dl strösocker
2½ gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

Koka hallonen och socker på låg värme i cirka tio minuter.
Man kan smaksätta med lite vanilj eller citron, gärna lite rivet citronskal om man vill, men inget måste..
Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma kompotten.
Låt kompotten svalna i en bunke.
När det är dags att fylla tårtan kan du röra runt lite i kompotten om den har hunnit bli lite för stel.

Vit chokladfluff

3 dl vispgrädde
180 g vit choklad

Värm vispgrädden i en kastrull, det får inte börja koka!
Tillsätt hackad vit choklad, rör om tills det smält och blandats till en slät smet.
Låt smeten stå i kylen ca 6 timmar, gärna över natten.
Vispa smeten till fluff.

Whipped cream frosting

4½ dl vispgrädde
4 tsk strösocker
1 tsk vanilj extrakt

Kyl vispskålen och visparna i 20 minuter i kylskåp eller 5 min i frysen.
Häll grädden i skålen och vispa med hög hastighet tills den bara börjar tjockna.
Sänk hastigheten ner till medel och häll i sockret lite i taget.
Fortsätt att vispa tills mjuka toppar bildas.
Tillsätt vaniljextraktet och fortsätt att vispa för hand tills krämen är jämn och styva toppar formas (krämen kommer att stå rakt upp när vispen är upptagen ur grädden).

Montering av tårtan

Lägg två ark plastfolie i springformen du gjorde tårtbotten i.
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg den första botten i springformen, fördela den vita chokladmoussen i ett jämnt lager över botten.
Lägg på den andra tårtbotten och bred ut hallonkompotten.
Avsluta med den tredje tårtbotten och vik över plastfolien över tårtan.
Låt tårtan stå ett par timmar eller helst över natten.

Fördela ca hälften av frostingen i ett jämnt lager utanpå hela tårtan.
Resten av frostingen färgas med pastafärg/karamellfärg till önskad nyans (om man vill).
Häll ner frostingen i en spritspåse med valfri tyll och spritsa valfri dekoration ovanpå tårtan.
Dekorera med frystorkade hallon, vanliga hallon och sockerkulor i guld.

Kycklinggratäng med bacon

4 port.

4 kycklingfiléer
1 förp. bacon

1 ask kantarellost à 100 g
1 msk kantarellfond
2 vitlöksklyftor, pressade
1½ dl vatten
2 dl crème fraiche
1 tsk timjan

Strimla kycklingen och stek i lite olja.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla baconet och stek det efter kycklingen och fördela det sedan över kycklingen i formen.
Rör ihop alla ingredienserna, utom timjan, till såsen i en bunke.
Häll såsen över kycklingen och baconet och strö sedan timjan över.

Ställ in gratängen i ugnen i 225°C i ca 20 min.
Servera med ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

4 kycklingfiléer
1 förp. kycklingbacon *

1 ask Crème bonjour kantarellost à 100 g *
1 msk kantarellfond
2 vitlöksklyftor, pressade
1½ dl vatten
2 dl crème fraiche 8% *
1 tsk timjan

Totalt per portion blir det 7P, lägg till points för tillbehör och ev matfett du steker kyckling och bacon i.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Våffeltoast

Finns fler sätt än dom traditionella att äta en våffla på. Här gjorde barnen och jag våffeltoast med skinka i deras och kalkon i mina. Blev populärt!

6 port.

ca 12-14 våfflor

3 ägg
5¼ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ krm salt
4½ msk smält smör (60 g)
3 dl mjölk
3 dl kolsyrat vatten

skinka/kalkon
ost
oregano

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt äggen, det smälta smöret och mjölken och rör om.
Avsluta med kolsyrat vatten och rör om till en fin smet.

Förbered ostskivor och skinka/kalkon.
Grädda våfflorna tills de får en ljus gyllene färg.
Lägg ost, skinka och oregano på hälften av våfflan och vik över andra delen och stäng järnet.
Grädda ytterligare tills osten har smält och våfflan är frasig och gyllenbrun.

Servera med en blandad sallad.

Gjorde mina ”barnvänliga”, men det går ju att fylla våffeltoasten med vad som.

Viktväktarna Points

3 ägg
5¼ dl vetemjöl special *
3 tsk bakpulver
1½ krm salt
4½ msk smält smör (60 g), Milda Culiness *
3 dl mjölk 1.5% *
3 dl kolsyrat vatten

kalkon
24 skivor ost 10% *
oregano

Totalt blir det 12P/port. och då är det ca 2 våfflor.

Vill man snåla lite kan man ta en våffla för 6P och äta mycket grönt till då dom mättar rätt så bra.

Smördegspizzasnittar med salamichips

 

Idag har jag varit ledig. Så skönt med ledig dag mitt i veckan 🙂 Har hunnit med en hel del såsom extra lång promenad med hunden efter frukost, kört ett par maskiner tvätt, förberett mat, räfsat en del av gräsmattan (bara ca 2500 kvm tomt att vårstäda) och sen lite annat smått och gott.

Men nu kommer här ett tips på goda snittar till fördrinken, plockmaten eller förrätten.

smördeg
färdig tomatsås till pizza, tex Santa Maria
riven ost (jag valde västerbottensost)
salamichips från Göl

Sätt ugnen på 200°.
Bred på tomatsåsen på smördegen och skär smördegen i lagom stora snittar med en pizzaskärare.
Fördela ost och salamichips över smördegen.
Grädda ca 15 min tills smördegen fått färg och osten smält.
Servera ihop med annan plockmat eller som en liten förrätt.

Pannkakor på mjöl av vete & vita bönor

Detta mjöl var med i en Smakbox för ett tag sen och då testade jag att göra pannkakor enligt receptet på förpackningen. Ungarna märkte ingen skillnad för dom glufsa i sig som vanligt, men jag märkte att det var en liten skillnad på smaken mot vanligt. Men helt ok 🙂

ca 15 st

2½ dl Kungsörnen mjöl av vete & vita bönor
7½ dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
1 msk smält smör

Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken och blanda väl.
Knäck i äggen, tillsätt saltet och vispa till en slät smet.
Rör i det smälta smöret.
Hetta upp en stekpanna med smör/rapsolja, stek tunna pannkakor på medelvärme.

Nougat- & bananpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk vatten

Fyllning
1-2 bananer

125 g smör
2 dl havregryn
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

150 g nougat

Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Linda in i plastfolie och låt degen vila i kylen ca 1 timme.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform eller en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga degen med en gaffel.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i ca 10 minuter.

Smält smöret till fyllningen och häll det över havregrynen.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker luftigt.
Vänd i havregrynen.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
Rör ihop försiktigt.

Fördela skivad banan i botten på pajskalet så att det täcker hela.
Häll smeten i pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175°C.
Grädda i ytterligare 25-30 minuter tills den stannat.
Ta ut formen ur ugnen.
Hyvla nougaten med osthyvel och lägg på pajen.
Låt nougaten smälta och bred ut den jämnt.
Låt pajen svalna.
Servera rumstempererad med vispgrädde.