Gräddtårta med smak av blåbär & citron

Denna tårta gjorde jag 5 st utav till sambons kompis 40-års fest för ett tag sen. Kul med lite specialuppdrag!

Tårtbotten

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 5 min på medelhastighet.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen.
Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet, se till så det inte finns några mjölklumpar.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min.
Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.

Lemoncurd

2 citroner
2 ägg
2 dl socker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna.
Koka upp citron-skal och citronsaft med 1 dl socker och smör tills allt löst sig.
Låt svalna lite.
Vispa ägg, 1 dl socker och vaniljsockret poröst och blanda med citronkrämen.
Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, den får inte koka.
Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock.
Förvara i kylskåp, hållbarheten är 10-12 dagar.

Blåbärsmousse

200 g blåbär
¾ dl socker
2½ gelatinblad
2½ dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg blåbär och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén.
Rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Under tiden vispar du grädden.
Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.

Frosting

4 dl vispgrädde
175 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.

Montering

Dela tårtbotten i tre delar.
Bred på lemoncurd på första lagret och lägg på mittendelen av tårtbotten.
Fördela blåbärsmoussen på nästa lager och avsluta med sista lagret tårtbotten.
Plasta in tårtan, gärna att den får ligga i bakformen så den håller formen snyggt, ställ sen gärna in den i kylen till dagen därpå.

Bred på frostingen på tårtan.
Spritsa ut den resterande gräddblandningen på tårtan och dekorera med blåbär, citronskal och krossade digestivekex.

Höstgryta med svamp & äpple

Denna vecka har varit otroligt bra rent viktväktarmässig för min del, har varit så ordentlig och registrerat det jag ätit och inte överskridit min dagliga budget vilket resulterade i ett viktresultat av ett tapp på minus 1,5 kg! Känns skönt efter att varit inne i ett dåligt flyt senaste månaden med dåliga val, mycket jobb, mycket hemmasysslor och stress. Nu ska det bara hålla sig!

Hittade ett smarrigt recept på en köttgryta på City Gross hemsida. Detta måste ni testa!

4 port.

500 g benfri högrev/fransyska
1 gul lök
smör/olja
1 köttbuljongtärning
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
200 g svamp
1 förp. bacon
1-2 st äpplen
2 dl crème fraiche
1 dl persilja

Skär köttet i bitar ca 3×3 cm.
Skala och hacka löken.
Bryn köttet i omgångar i smör/olja i en gryta.
Lägg i lök, buljongtärning, peppar, tomatpuré och soja.
Häll på vattnet.
Låt grytan koka under lock ca 1 tim.
Skär svampen i bitar och bacon i strimlor.
Kärna ur äpplena och skär i bitar.
Koka upp grytan med crème fraiche.
Fräs svamp, bacon och äpple i smör/olja och rör ner i grytan.
Låt koka några min.
Strö över persilja och servera med potatiskroketter eller annan ugnspotatis.
Servera rätten med en blandad sallad med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g fransyska *
1 gul lök
smör/olja (lägg till points för så mycket du använder)
1 köttbuljongtärning *
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
200 g svamp
1 förp. kycklingbacon *
1-2 st äpplen
2 dl crème fraiche 8% *
1 dl persilja

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för valfritt tillbehör. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 280 kcal exkl matfett och tillbehör.

Timjansbiff med skysås

Ännu en uppdatering av ett gammalt recept med nya bilder och viktväktaranpassad version.

6 port.

800 g köttfärs
4 äggulor
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 dl hackad gräslök
2 dl vispgrädde
smör

Sås
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
1 tsk svartvinbärsgelé
½ dl grädde
salt
peppar
timjan
maizena

Blanda färsen med äggulor, salt, peppar, gräslök och timjan. 
Tillsätt grädden lite i taget.
Forma till små biffar.
Stek dem i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3-5 min på varje sida.

När du stekt klart biffarna häll på vatten och lägg i buljongtärningen.
Blanda i soja, gelé och grädde.
Smaka av med salt, peppar och timjan.
Red av skyn med lite maizena.

Servera biffarna och skysåsen med potatismos, lingonsylt och rivna morötter.

Viktväktarna Points

800 g nötfärs 5% *
4 äggulor
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk salt
1 dl hackad gräslök
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
smör (lägg till points för så mycket du använder)

Sås
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning *
1 tsk soja
1 tsk svartvinbärsgelé *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
timjan
2½ msk maizena *

Totalt 5P/port för biffarna. Såsen blir 1P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 263 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kycklinggryta med viltsmak

Detta recept har hängt med ända sen jag började med matbloggen 2012. Men nu var det dags kände jag för en uppdatering med nya bilder och sen en Viktväktarvariant av receptet.

4 port.

600 g kycklingfilé
smör
salt
peppar
2 dl grädde
3 dl vatten
2 msk vetemjöl
6 krossade enbär
2 tsk timjan
2 msk viltfond
ev 2 msk smulade, torkade trattkantareller

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.
Bryn kycklingen i smör i en panna, krydda med salt och peppar.
Tillsätt grädde och vatten blandat med mjöl, kryddor och fond.
Sjud 5-10 min.
Tillsätt ev. torkad svamp.

Servera med kokt ris, gelé och en blandad sallad.

Viktväktarna Points

400 g kycklingfilé
smör (lägg till points för så mycket du använder)
salt
peppar
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
2½ dl vatten
1½ msk vetemjöl *
6 krossade enbär
2 tsk timjan
2 msk viltfond *
ev 2 msk smulade, torkade trattkantareller

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 177 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och grönsaker.

Smördegspizza

Servera som middag eller skär upp i mindre bitar och servera som ett drinktilltugg eller förrätt.

2 plåtar

2 smördegsrullar (rektangulära)
tomatsås/pizzasås
riven mozzarellaost

gyroskött
ruccolasallad
garlic/onion pizzatopping

rökt skinka
räkor
beasås

Sätt ugnen på 225°C och ta fram en plåt som du klär med bakplåtspapper.
Rulla sedan ut din smördeg på bakplåtspapperet, kavla ut den lite extra, men inte för mycket så den blir för tunn.
Bred ut hemgjord/köpt tomatsås över smördegen, lämna gärna nån cm av degen som pizzakant.
Strö på rikligt med mozzarellaost.
Toppa den ena plåten med färdigkryddat gyroskött (stek lite lätt innan du lägger det på pizzan).
Den andra plåten toppas med skinka och räkor.

In i ugnen i ca 10-15 min (vill du köra båda plåtarna samtidigt så ställ in på 200°C varmluft istället).

När pizzorna är klara så toppa pizzan med gyroskött med ruccolasallad.
Servera pizzorna med garlic/onionsås och beasås och en blandad sallad eller pizzasallad.

Frukostomelett med skinka & ost

På mina lediga dagar försöker jag att lyxa till det lite mer när det gäller frukosten, annars blir det alltid samma, knäcke med skinka, stekt ägg och frukt. Försöker att hålla mig till 2-5P till frukosten så jag kan lägga mer på lunch och middag.

1 port.

1 ägg
1 msk vatten
2½ tsk mjukost
salt
peppar
smör
75 g skinka

2 st Crisp’n wheat
philadelphiaost
gurka
örtsalt/salladskrydda

melon

Vispa ihop ägg, vatten, mjukost, salt och peppar.
Stek omeletten i lite smör på medelvärme tills smeten har stelnat.
Strimla skinkan och fördela den över omeletten.
Strö över lite persilja.

Bred på philadelphiaosten på vetekexen och lägg på skivad gurka och krydda med lite örtsalt eller salladskrydda om du vill.

Tärna en bit melon och servera den med omeletten och mackorna.

Viktväktarna Points

1 ägg
1 msk vatten
2 tsk mjukost, Fjällbrynt hushållsost, stark
salt
peppar
smör (lägg till points för så mycket du använder)
75 g skinka *

2 st Crisp’n wheat *
22 g philadelphiaost, light *
gurka
örtsalt/salladskrydda

melon

Totalt blir det 3P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 234 kcal/port exkl tillsatt matfett, gurka och melon.

Kycklingpasta med krämig sås & grönsaker

Det här receptet har jag hittat hos Ica, älskar att hämta inspiration från deras recept, så mycket enkelt och gott.

I viktväktarvarianten av receptet har jag minskat lite på pastamängden för att få ner pointsen lite, lägg till lite mer grönsaker istället vid sidan av.

4 port.

300 g pasta
450 g kycklinglårfilé/kycklingfilé
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl lätt crème fraiche grillade grönsaker eller annan smaksatt cf
65 g babyspenat

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kycklingen.
Fräs kycklingen i matfett i en stekpanna, salta och peppra.
Häll över crème fraiche och låt koka ihop ca 5 min.
Vänd ner spenaten och blanda med pastan.
Servera direkt.

Viktväktarna Points

250 g pasta, okokt *
400 g kycklingfilé
smör (lägg till points för så mycket du använder)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl lätt crème fraiche grillade grönsaker el. annan smaksatt cf *
65 g babyspenat

Totalt blir det 10P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet