Geishatårta

Tårta till kollega som fyllt år!

75 g smör
3½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ägg
1¾ dl mjölk
1¾ dl kokhett vatten

Geishafluff
2 dl vispgrädde
120 g Geichachoklad

Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och mjöla en springform ca 20 cm i diameter.

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt.
Tillsätt det smälta smöret, äggen och mjölken och blanda till en slät smet.
Tillsätt till sist det heta vattnet och blanda väl.
Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca 35-45 min.
Känn efter med sticka om kakan är klar.
Låt tårtbotten svalna lite i formen innan den stjälps ur på en bakduk.

När den svalnat helt så dela botten i två delar.

Värm grädden på svag värme, får inte koka.
Ha i Geishan och låt den sakta smälta i den varma grädden.
Häll upp gräddblandningen och ställ den svalt, gärna över natten, men annars minst i 6 timmar.
Vispa sedan upp blandningen som vanlig grädde och fyll sedan tårtan med fluffet och spritsa ovanpå tårtan med en del utav det.

Dekorera spritsningen med vita sockerkulor och frystorkade hallon.
Pudra över lite florsocker över tårtan.

Rostbiffssallad med rädisor

Enkelt och gott och lätt att ha med i matlådan till jobbet.

1 port.

rostbiff
sallad
gurka
salladslök
rädisa
rostad lök
Apertina ost
Remouladsås
salt
peppar

Blanda alla salladsingredienser och toppa med remouladsåsen.

Viktväktarna Points

60 g rostbiff *
sallad
gurka
salladslök
rädisa
10 g rostad lök *
25 g Apertina ost 3% *
24 g Remouladsås, Felix *
salt
peppar

Totalt blir det 6P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 236 kcal/port exkl grönsakerna.

Fläskfilépasta med mango chutney

6 port.

1 fläskfilé, ca 600 g
smör
1 msk kalvfond
1 msk chilisås
3 msk mango chutney
2 dl grädde
½ dl crème fraiche
50 g riven ost
salt
peppar

350 g pasta

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla fläskfilén och stek den i omgångar i lite smör.
Blanda i kalvfond, chilisås och mango chutney.
Häll i grädden och crème fraiche och låt det koka upp och sedan stå och småputtra ett par minuter.
Häll av pastavattnet och blanda i den färdiga pastan ihop med fläskfilén.
Blanda ordentligt.
Ta av pannan från plattan och rör ner osten och smaka av med salt och peppar.

Viktväktarna Points

1 fläskfilé, ca 600 g *
smör (lägg till points för så mycket du använder)
1 msk kalvfond
1 msk chilisås *
3 msk mango chutney *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
½ dl crème fraiche 8% *
50 g riven ost 12% *
salt
peppar
350 g pasta
*

Totalt blir det 12P/port plus ev points för matfett. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Portermarinerad fläskfilé

Resultatet av helgens grillning blev en helgrillad fläskfilé med en innertemperatur på 68°C. Så smarrigt!! Hade en slatt porter i kylen som väntade på att få bli använd så det blev basen i marinaden.

6 port.

900 g fläskfilé

½ dl porter
½ dl soja
½ dl rapsolja
2 vitlöksklyftor

Putsa av fläskfilén och skär den i skivor.

Blanda ingredienserna till marinaden och blanda med köttet.
Låt stå i kyl ett par timmar innan köttet ska grillas.

Servera med ugnsstekt potatis, hemgjord tzatziki och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

750 g fläskfilé *
½ dl porter *
½ dl soja *
½ dl rapsolja *
2 vitlöksklyftor

Totalt 4P/port om man räknar points på hälften av marinaden.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Blåbärsgrottor

Klassisk småkaka som går hem hos dom flesta. Fyll med favoritsylten.

20-30 st 

200 g smör, rumstemp.
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

blåbärssylt el. annan sylt tex hallon/jordgubb

Blanda alla ingredienser i hushållsmaskin eller för hand.
Knåda degen så den blir slät.
Lägg i kylskåp ca 1 timme.

Nyp små bollar av degen och lägg i formar ca 20-30 st.
Jag brukar använda min cupcakesplåt som rymmer 24 st formar.
Gör liten grop med fingret i mitten och fyll med sylt.
Grädda i 175°C  10-15 min.

Äggkokotter

Ett enkelt frukostalternativ med lågt smart points poäng när man har lite extra tid för frukost.

1 större skiva rökt skinka el. 3 mindre skivor per kokott
1 ägg per kokott
1 klick (ca 1 tsk) crème fraiche per kokott
tomat
valfri krydda, jag tog salladskrydda
lite rapsolja till muffinsformen

Börja med att pensla lite olja i hålen i en muffinsform.
Tryck ner en skiva skinka i hålet, klicka i crème fraichen, lägg på tomatskivan och knäck ner ägget.
Ställ in muffinsformen mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter, tiden beror på hur du vill ha ditt ägg, genomkokt eller lite rinnig gula.
Vill du ha ett helt fast ägg så låter du formen stå inne tills det är helt klart, ca 15 minuter.

Viktväktarna Points

3 skivor skinka per kokott, Icas tunna
1 ägg per kokott
1 klick (ca 1 tsk) crème fraiche 8% per kokott
tomat
valfri krydda, jag tog salladskrydda
lite rapsolja till muffinsformen (lägg till points för det du använder)

Totalt för 1 kokott blir det 0P, gör man 2 st blir det 1P. Lägg ev till points för oljan.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Varm macka med kycklingfärs & beasås

Ett litet test av en varm macka. I efterhand tänker jag att det kanske kan vara gott att lägga på lite skivad tomat eller kanske lite svamp.

6 port.

12 mackor
smör
500 g kycklingfärs
dragon
salt
peppar
2 förp. beasås
ost

Stek färsen i smör/olja.
Krydda med dragon, salt och peppar.

Förbered såsen enligt anvisningar på förpackningen.

Bred på smöret på mackorna och fördela färsen ovanpå.
Fördela den färdiga såsen ovanpå färsen och lägg på ost.
In i ugnen i ca 10 min på 200°C.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

12 mackor t.ex Pågen levain *
smör (lägg till points för så mycket du använder)
500 g kycklingfärs *
dragon
salt
peppar
2 förp. beasås, utan tillsatt matfett *
24 skivor ost 10%
*

Totalt blir det 12P/port plus points för smör/olja. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat) THERESEMATOCHBAK