Vägdag idag och fick till ett minus på 0.6 kg. Det är jag jättenöjd med, bara dryga halvkilot kvar så är jag nere på totalt minus 15 kg.
Inget vv-recept idag, måste beta av lite andra recept också som ligger och väntar. Dessa oboybollar gjorde jag till min väns babyshower. Vill man kan man även lägga i en liten bit marschmallow som en liten överraskning.
ca 40 bollar
100 g rumsvarmt smör 2 dl florsocker 4 msk O’boy 3 tsk vaniljsocker 5 dl havregryn 5-6 msk vatten
pärlsocker ev karamellfärg/pastafärg
Lägg smöret i en skål, sikta över florsocker, vanilj och O’boy, rör ner havregryn och vatten. Låt smeten stå en stund i kylen, ca en halvtimme. Forma bollar av smeten och rulla dem i pärlsocker. Förvaras svalt med plastfolie över eller i en burk.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Det här receptet gjorde jag första gången för många år sen, tyckte att det var dags för en uppdatering. Har man inte en jägare i familjen så finns det butiker som säljer vilt kött. Lite dyrare än nötkött, men ibland måste man få unna sig lite extra, håller ni inte med?
6-8 port.
1 kg rådjurskött smör att steka i salt peppar 1 l vatten 4 msk viltfond 4 st lagerblad 8-10 st enbär 2 tsk timjan 2-3 st stora scharlottenlökar 3 st morötter 4 msk mjöl 3 dl grädde 4 tsk soja 2 msk svartvinbärsgelé
Skär köttet i lagom stora grytbitar. Bryn köttet i lite smör, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta och häll på vatten och fond. Lägg lagerblad och enbären i en tesil och lägg i grytan, då blir det lätt att ta bort dom när grytan är klar att servera. När vattnet kokat upp låt allt sedan stå och småputtra i ca 2½ tim.
Skala och dela löken i lite större bitar. Skala och skär morötterna. Tillsätt löken och morötterna när det är 20-30 min kvar på köttet.
Gör en redning på mjölet och grädden och vispa ner i grytan. Tillsätt soja och gelén och låt allt koka upp och låt det puttra ett par minuter.
Servera med potatis eller ris.
Viktväktarna Points
1 kg rådjurskött * smör att steka i (lägg till points för mängden du använder) salt peppar 12 dl vatten 4 msk viltfond * 4 st lagerblad 8-10 st enbär 2 tsk timjan 2-3 st stora scharlottenlökar 3 st morötter 4 msk mjöl * 1 dl matlagningsgrädde 13% * 4 tsk soja 2 msk svartvinbärsgelé *
Totalt blir det 5-6P/port beroende på portionsstorlek. Lägg till points för ris eller potatis.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt kvarg, smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 8 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapperklädd plåt. Lägg över en handduk och låt dem stå i kylen över natten. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Snön har vräkt ner hela dagen här i Örebro, men den försvinner väl snart igen då det vankas plusgrader. Så typiskt! Och barnen är dyngsura när man ska hämta dom på frita, usch och fy!
Som Viktväktare måste man ibland ta genvägar också, precis som alla andra pga vardagslivet med barn och aktiviteter. Kan vara svårt att veta vad man ska välja, vad som är ok SP poäng på utan att det drar iväg och något som passar hela familjen. Hittade detta recept på Ica och det gick hem hos alla i familjen.
6 port.
750 g köttfärs olja salt peppar 600 ml Patak´s tikka masala 1 dl vatten
Stek färsen i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och rör i grytbasen och låt koka upp.
Servera grytan med ris och en blandad sallad.
Viktväktarna Points
750 g nötfärs 5% * olja (lägg till points för den mängd du tar) salt peppar 600 ml Patak´s tikka masala * 1 dl vatten
Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för ris.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 242 kcal exkl matfett, ris och grönsaker.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Dessa små sötisar gjorde jag till en kollegas babyshower som vi hade för en månad sen.
20-25 kakor
100 g smör, rumsvarmt ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker 1 dl potatismjöl 1¼ dl vetemjöl 1 dl hallonsylt
100 g vit choklad strösselkulor rapsolja
Sätt ugnen på 160°C varmluft (175°C vanlig ugn). Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl och tillsätt det lite i taget till smöret och rör tills du har en krämig deg. Spritsa rundlar med en stor tyll på en plåt. De flyter ut ganska mycket. Gör en grop med tummen och fyll med sylt. Baka i ca 12-14 minuter. De ska bara ha fått lite lite färg. Låt dem svalna på plåten innan du lyfter av dem.
Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Häll i oljan och blanda ihop den med chokladen. Doppa ändarna på kakorna och strö på strössel innan det stelnar (ta en kaka i taget).
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
För att variera sig lite kan man alltid använda sig av knäcke som pizzabotten. I somras var vi i Leksand så besökte vi knäckefabriken och köpte med oss ett par kartonger hem. Så gott!
Bred ut crème fraiche över knäckebrödet. Fördela den rivna osten och strimlade skinkan över hela pizzan. Skiva nägra tomater och lägg på dessa. Grädda i ugnen på 225°C i ca 10 min. Strö över pizzakrydda.
Servera med pizzasallad eller andra valfria grönsaker.
Viktväktarna Points
½ kaka Leksands knäcke * 26 g crème fraiche 8% * 57 g riven ost 12% * 7 skivor rökt/kokt skinka, Icas tunna tomat pizzakrydda
Totalt blir det 9P/port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK