Indisk färsgryta

En god rätt till både middag eller lunchlådan. Originalreceptet kommer från Viktväktarnas receptsida, jag ändrade dock lite på receptet för att anpassa efter råvaror som fanns hemma.

4 port.

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g fast potatis
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk konserverade körsbärstomater
2 dl vatten
2 tsk ingefärspasta, Santa Maria
150 g sojabönor

Skala och hacka löken och skala och tärna potatisen.
Hetta upp olja i en gryta och fräs löken tills den är mjuk.
Blanda ner färs, pressa ner vitlök och blanda ner ingefärspastan.
Låt fräsa en stund.
Blanda ner kryddorna och låt fräsa med nån minut.
Blanda ner potatis, tomater och vatten i färsgrytan.
Låt koka upp och sjud sedan under lock ca 15 min.
När det återstår ca 5 minuter, blanda ner sojabönorna.
Spä ev. med mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och peppar och toppa ev med hackad koriander.
Servera med ris
och om man vill en klick matlagningsyoghurt eller ett naanbröd.

Viktväktarna Points

400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g fast potatis *
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk konserverade körsbärstomater
2 dl vatten
2 tsk ingefärspasta, Santa Maria *
150 g sojabönor

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för det matfett du använder vid stekning och points för ris eller övriga tillbehör. Jag valde att servera rätten med blomkålsris.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 241 kcal/port exkl matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Risonipanna med kyckling & spenat

Risoni är kanske en pastasort man inte äter allt för ofta. Såg ett recept hos Kryddburken på en liknande rätt och komponera ihop ett eget recept. Det var pastan och den soltorkade tomatpastan som var grunden i min idé på råvaror, tomatpastan fick jag i en Smakbox för ett tag sen så den var jag nyfiken på att få testa. Blev en mycket god rätt som inte tar alltför lång tid att laga.

8 port.

500 g risonipasta
700 g kycklingfilé
1-2 gula lökar
100 g färsk spenat
1½ msk soltorkad tomatpasta , Santa Maria
1½ msk kycklingfond
3½ dl vatten
1½ dl grädde
1 dl crème fraiche
salt
peppar

Börja med att strimla kycklingen och bryn dom i en panna med lite olja tills dom är klara, ta lite i taget och lägg åt sidan.
Koka risonin tills den är nästan klar.
Hacka och fräs löken tills den blivit mjuk och genomskinlig och blanda ner spenaten.
Rör ner tomatpastan och fonden och häll sedan på grädden och vattnet och låt allt koka ihop.
Ha i crème fraiche, risoni och kycklingen och blanda ihop allt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.

Vill man ha den lite mer gräddig är det bara att byta ut en del av vattnet mot mer grädde.

Viktväktarna Points

500 g risonipasta, kokt *
700 g kycklingfilé
1-2 gula lökar
100 g färsk spenat
1½ msk soltorkad tomatpasta , Santa Maria *
1½ msk kycklingfond
3½ dl vatten
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl crème fraiche 8% *
salt
peppar

Totalt blir det 9P/port, lägg till points för den mängd olja du använder vid tillagningen. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Coleslaw med gurka & rädisor

Såg en bild på Pinterest där man gjort en vitkålssallad med gurka och rädisor och kände att jag ville göra min egen tolkning på den, vilket i slutändan blev typ en variant av coleslaw. Vi åt den ihop med helstekt fläskfilé och ugnsstekt potatis, så gott!

6 port.

1 l vitkål
1 tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
½ gurka
125 g rädisor
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
svartpeppar

Strimla vitkålen tunt.
Massera in salt och vinäger i kålen.
Låt kålen stå i ca 15 minuter.

Dela gurkan och skär bort mittdelen på gurkan (precis som man gör till tzatziki).
Grovriv gurkan och även rädisorna, krama ur vätskan ur den rivna gurkan.

Krama ur vätskan ur kålen.
Blanda alla ingredienser till såsen.
Smaksätt med pressad vitlök, peppar och ev. mer salt.

Servera till grillat/stekt kött eller kyckling.

Viktväktarna Points

1 l vitkål
1 tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
½ gurka
125 g rädisor
4 dl Larsas grekiska yogurt 0%
2 vitlöksklyftor
svartpeppar

Totalt blir det 0P/port. Servera till grillat/stekt kött eller kyckling.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Rökt kycking-bowl

Enkel lunch som passar såväl hemma som i matlådan!

1 port.

½ förp. rökt, strimlad kycklingfilé, Garant
krutonger
sallad
färsk ananas
tomat
sojabönor
2 msk Hawaii ananas/curry sås, Blå Band

Koka upp vatten till sojabönorna och låt dom sedan sjuda ett par min.
Häll av vattnet och låt dom svalna.

Skär sallad, tomat och ananas.
Lägg upp allt i en djup tallrik och dra ett par varv med pepparkvarnen och strö ev lite salt över.
Servera med såsen.

Viktväktarna Points

½ förp. rökt, strimlad kycklingfilé, Garant
10 g krutonger, Zeta *
2 dl sallad
1½ skiva färsk ananas
1 tomat
¾ dl sojabönor
1½ msk Hawaii ananas/curry sås, Blå Band
*

Totalt blir det 6P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 374 kcal.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Nyttigare våfflor

Våffeldagen idag! Ska ni äta eller har ni ätit våfflor? Vi åt våra igår då tiden inte räcker till idag. Ungarna åt tills dom nästintill rulla av stolarna! Tar det som ett bra betyg.

Familjen fick helt vanliga våfflor på färdig mix (så lat var jag igår). Lade istället fokus på att göra lite nyttigare våfflor till mig själv. Hittade detta recept på Instagram som passade perfekt för en Viktväktare! Helt ok var dom!

1 port.

1 dl havregryn
1 ägg
1 dl äggvita
½ dl mjölk
½ dl vatten
2 msk vaniljkvarg
½ dl pofiber
½ msk fiberhusk
½ krm vaniljpulver
salt

Mixa havregrynen till mjöl.
Blanda ihop resten av ingredienserna och låt vila ca 5 min.
Grädda smeten i ett våffeljärn, fick ut 4 st våfflor.
Servera med valfria tillbehör.

Viktväktarna Points

1 dl havregryn *
1 ägg
1 dl äggvita
½ dl mjölk 1,5% *
½ dl vatten
2 msk vaniljkvarg, lätt 0,2%
½ dl pofiber *
½ msk fiberhusk
½ krm vaniljpulver
salt

Totalt blir det 5P/port. Lägg ev till points för tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt & hallon

Vårväder igår och vinter idag! Det skiftar fort just nu. Tänkte åka och köpa vårblommor idag, men tappa suget när det kom snö från himlen. Får bli en annan dag.

För 2 helger sen blev jag så sugen på pannacotta. Var så länge sen vi gjorde något sånt här hemma så det smakade ljuvligt!

4 port.

2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk socker
100 g vit choklad
2 tsk vaniljsocker

4 st passionsfrukter
12 st hallon
citronmeliss

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 min.
Hacka den vita chokladen i mindre bitar.

Koka upp grädde, mjölk och socker.
Ta av från plattan och blanda ner hackad choklad och vaniljsocker.
Rör till en jämn smet.
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma gräddblandningen.
Häll upp smeten i fina glas, lägg lite plastfolie över och ställ in i kylen ett par timmar.

Gröp ur passionsfrukten och häll över pannacottan.
Dekorera med hallon och citronmeliss.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK