Drömmar med smak av citron & ingefära

Bakade en omgång av mina favoritsmåkakor till mormorns och dotterns födelsedagskalas som gick av stapeln i mitten av februari. Blev riktigt gott att smaksätta med citron och ingefära.

ca 40 st

1 citron
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk mald ingefära
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 150°.
Skölj citronen noga i ljummet vatten.
Riv skalet.
Rör ihop smör, socker och ingefära med elvisp.
Tillsätt olja och mjöl blandat med hjorthornssalt och arbeta ihop till en deg.
Blanda i citronskalet.
Forma degen till bollar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt kakorna kallna på galler.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklinggratäng med basilika, tomat & senap

Hittade ett smarrigt recept hos 56 kilo som vi testade som lördagsmiddag för några helger sen, sååå gott!

4 port.

4 kycklingfiléer
1½ dl grädde
1½ dl crème fraiche
1½ dl riven lagrad ost
2 msk naturell färskost
1 kruka basilika
2 msk dijonsenap
1 dl skivade svarta oliver (dessa skippade vi)
50 g strimlade soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
smör

Sätt ugnen på 200°C.
Putsa och dela kycklingfiléerna på längden eller låt dom vara som dom är.
Stek i smör i het panna, bara tills kycklingen fått fin färg.
Lägg över i ugnsform.
Vispa ihop grädde, crème fraiche, riven ost, färskost, dijon, vitlök, oliver och soltorkade tomater. Smaka av med salt och peppar.
Grovhacka basilikan och lägg över kycklingen, häll såsen över.
Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med potatis, ris eller pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

4 kycklingfiléer
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
1½ dl crème fraiche 8% *
1½ dl riven ost 10% *
2 msk naturell färskost light *
1 kruka basilika
2 msk dijonsenap *
1 dl skivade svarta oliver (dessa skippade vi, lägg till points)
50 g strimlade soltorkade tomater, torkade *
2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
smör (lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 7P/port för gratängen. Lägg till points för valfria tillbehör, jag hade potatiskroketter.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 295 kcal/port med oliver exkl matfett, tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Chokladbollar

Något att baka med barnen/barnbarnen i helgen! Klassiska chokladbollar går alltid hem hos både stora och små.

ca 20 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl havregryn
½ dl kallt kaffe
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

pärlsocker att rulla i

Blanda alla ingredienser (utom pärlsocker) i en bunke.
Vispa på hög hastighet med elvisp i ett par minuter, till en kladdig med ändå fast smet.
Rulla smeten till bollar och rulla sedan i pärlsocker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Quesadillas med tacofärs

Frasiga quesadillas inför fredagens tacomys!

4 port.

8 tortillabröd
80 g guacamoledip, Santa Maria
80 g nacho cheddar dip, Santa Maria
400 g tacofärs (hemgjord tacokrydda – recept HÄR)
150-200 g riven ost

Bred ut guacamoledippen på hälften av tortillabröden och nacho cheddardippen på andra hälften av bröden.
Fördela tacofärsen på 4 st bröd och toppa med ost.
Lägg över den andra tortillabrödet ovanpå och tryck till lite försiktigt, fäst gärna 3-4 tandpetare i kanten av brödet så rinner inte färsen ut när man ska vända på quesadillan i stekpannan.
Stek quesadillan i en stekpanna på låg/medelvärme tills dom blivit varma och osten har smält.

Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

8 tortillabröd, medium *
80 g guacamoledip, Santa Maria *
80 g nacho cheddar dip, Santa Maria *
400 g nötfärs 5% (hemgjord tacokrydda – recept HÄR) *
150 g riven ost 12% *

Totalt blir det 13P/port alt. 7P/tortilla.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 525 kcal/port exkl tillsatta grönsaker (alt ca 263 kcal/tortilla).

Kolhydrater: 47 g Protein: 37.6 g Fett: 19.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tortellinisoppa med tomat

Varit lite dålig på att uppdatera med nya recept ett par dagar, men tiden har bara swishat förbi mig. Förkylningen sitter i än med snuva och hosta. Hoppas det ger sig snart!

Soppa är ju perfekt i vädret som är nu när det är blåsigt och kallt. Ungarna här hemma är ju inte överförtjusta i soppa så jag försökte ändå hålla mig lite barnvänligt denna gång.

4 port.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
500 g krossade tomater
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
250 g färsk tortellinis
2 dl grädde eller crème fraiche
italiensk salladskrydda
basilika
oregano

Finhacka lök och vitlök och fräs hacket mjukt i oljan.
Tillsätt krossad tomat, vatten och buljongtärning och låt koka upp.
Mixa ev soppan om du vill ha den slät.
Tillsätt tortellinis och koka enligt tiden på förpackningen.
Tillsätt grädde/crème fraiche och låt koka upp.
Smaka av och krydda efter behag.

Viktväktarna Points

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja (lägg till points för den mängden du använder)
500 g krossade tomater
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning *
250 g färsk tortellinis, Ica ost /skinka *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl crème fraiche 5% *
italiensk salladskrydda
basilika
oregano

Totalt blir det 8P/port. Servera soppan med ett gott bröd.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kassler- & svamppanna

Detta receptet finns egentligen redan i arkivet på bloggen, men med korv istället för kassler. Men då korv är så dyrt för en Viktväktare i poäng så provade jag att göra med kassler istället och det blev lika gott det.

6 port.

600 g kassler
250 g svamp, t.ex champinjoner
1 röd paprika
3 dl grädde
1½ msk svampfond
maizena
salt
peppar

Strimla kasslern.
Skär svamp och paprika i bitar.
Stek kassler, svamp och paprika i lite smör i en panna.

Häll på grädde och fond och låt det koka upp.
Låt pannan stå och småsjuda i ca 10 min.
Red ev. med maizena.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med hemlagat potatismos och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

600 g kassler, utan fett *
250 g svamp, t.ex champinjoner
1 röd paprika
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
1½ dl vatten
1½ msk svampfond *
2 msk maizena *
salt
peppar

Totalt blir det 5P/port. Lägg till points för matfett och tillbehör som tex potatismos. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Filmjölkslimpa med rågkross

Ett nyttigare alternativ på bröd som nästintill sköter sig självt, man bara rör ihop degen och sen gräddar i form i ugnen så är det klart! Går att variera med olika mjölsorter, gryner, rivet äpple/morot, mosad banan, torkad frukt mm. Bara att använda sig av det man har hemma.

2 limpor

5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
2 dl rågkross
1½ dl fint rågmjöl
1½ dl vetekli
1½ msk bikarbonat
½ msk salt
½ msk malda brödkryddor
1 dl ljus sirap
1 l filmjölk

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda grahams- och vetemjöl med rågkross, rågmjöl,
vetekli, bikarbonat, salt och brödkryddor i en stor bunke.
Tillsätt sirap och filmjölk.
Rör allt till en slät smet.
Smörj 2 st avlånga formar à ca 1½ liter.
Fördela smeten i dessa.
Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen, ca 1½ tim.
Låt bröden stå ca 5 min i formarna innan de 
stjälps upp för att kallna på galler.
Linda in bröden i handdukar och lägg dem i en plastpåse.
Låt dem vila ca 1 dygn innan de skärs upp i tunna skivor.

Förvara dom i kylskåp så håller dom sig bättre.

Viktväktarna Points

5 dl grahamsmjöl *
4½ dl vetemjöl *
2 dl rågkross *
1½ dl fint rågmjöl *
1½ dl vetekli
*
1½ msk bikarbonat
½ msk salt
½ msk malda brödkryddor
1 dl fibersirap *
1 l lättfil/lättyoghurt

Hela satsen för 2 bröd blir 77P. Får man ut ca 20 skivor så blir det 2P/skiva.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK