Mumsig äppelkakspaj

Precis nyss avslutat veckans sista arbetspass och har nu en ledig helg framför mig (eller det kan ju diskuteras, som 4-barnsförälder är man väl aldrig ledig). Finns en hel del på todo-listan som ska hinnas med. Om en vecka åker sambon med sina dykkompisar till Maldiverna och är borta över en vecka så det gäller att greja lite nu när vi är lediga ihop.

Denna äppelkakspaj måste ni bara testa! Den var så sjukt god, servera den ihop med vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass.

8–10 bitar

Botten
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 liten nypa salt

Fyllning
2–4 äpplen
2 tsk mald kanel

Smultopping
175 g smör, smält
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°C.
Riv mandelmassan och blanda den med smöret.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa med en elvisp.
Rör ner vetemjöl, vaniljsocker, kardemummakärnor och lite salt (smeten kan se skuren ut men det gör ingenting).
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd eller smord springform, ca 24 cm i diameter.
Skala äpplena och skiva dem tunt.
Blanda dem med kanel och stick ner dem i mandelmassesmeten.

Smultopping: Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, citron och vetemjöl, lite i taget.
Arbeta ihop allt snabbt till en deg.
Smula degen över kakan och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *