Denna tårta gjorde jag till en jobbarkompis födelsedag (i februari) där önskemålet var något med hallon.
Kladdkakebotten
125 g smör
50 g choklad
4 dl socker
2¼ dl vetemjöl
6 msk kakao
1 krm salt
3 ägg
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form.
Smält smöret och rör ner alla ingredienser till en jämn smet.
Häll i formen.
Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.
Låt kakan svalna ordentligt, gärna i ett kylskåp.
Sätt en anslagsring eller liknade runt kakan, gärna klädd på insidan med ett bakplåtspapper.
Detta är för att kakans moussetäcke ska få jämna kanter.
Geishamousse
150 g geishachoklad
2 gelatinblad
4 dl grädde
Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter.
Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig.
Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde.
Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet.
Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar).
Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar.
Hallonmousse
300 g hallon (färska eller frysta)
2 dl florsocker
5 gelatinblad
100 g philadelphiaost
2½ dl grädde
Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter.
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min.
Sila hallonen för att få bort kärnor.
Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen.
Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker.
Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den.
Låt svalna och vispa under tiden grädden.
Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden.
Häll över kladdkakan och jämna ut till ett platt lager.
Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp.
Dekoration
hallon
geishachoklad
mandelbiskvier
frystorkade hallon
Ta bort anslagsringen och bakplåtspappret.
Skär samtidigt omkring med vass kniv så att kakan får fina ytterkanter (gjorde inte jag denna gång, men det blev bra med ojämna kanter också).
Garnera med hallon, riven geishachoklad, mandelbiskvier och frystorkade hallon.
Skär upp kakan med vass kniv.