En bra baskaka som går att variera i både smak och utseende. Enkelt att baka i förväg och slänga ner i frysen tills det är dags för servering. Minns att min farmor och mormor gjorde dessa kakor när man var barn. Man kunde ju äta hur många som helst. Gick hem hos våra barn också!
ca 16-20 st
100 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 äggula
2½ dl vetemjöl
50 g mandelmjöl
Fyllning
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
Garnering
hallon
blåbär
Finhacka chokladen, hetta upp grädden i en kastrull utan att koka.
Rör choklad och den varma grädden tills det smält samman.
Ställ i kylen i minst tre timmar, gärna över natten.
Vispa smör och socker pösigt.
Rör i äggulan.
Sikta ned vetemjöl och mandelmjöl i smeten.
Arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila i kylskåp i minst 1 tim.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla 16-20 veckade mandelmusselformar med smält smör.
Gör en rulle av degen och skär den i 16-20 bitar.
Tryck ut bitarna i formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min.
Lossa dem försiktigt medan de fortfarande är varma, kan vara lite trixigt.
Vispa den vita chokladgrädden tills den tjocknar.
Fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa på grädden på mandelmusslorna.
Fördela dom halvtinade bären ovanpå grädden.