Kräftbröd

50 g jäst
1 msk honung
5 dl vatten
1 msk salt
3 msk tomatpuré
1½ dl dill
11 dl vetemjöl
1 st ägg
(2 oliver)

Smält jästen med honungen.
Tillsätt 37°C vatten och rör om.
Rör ner tomatpuré och hackad dill.
Tillsätt mjöl tills degen är smidig och fin.
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg lite mjöl på degen och låt jäsa under duk,i ca 20-30 min.

Slå upp degen och arbeta ev in mer mjöl.
Dela degen i 3 lika stora bitar.
Ta en av bitarna och forma den oval till kräftans huvud, skär ett snitt längs med degklumpen.

Dela en av de andra bitarna 2 större och 4 mindre bitar.
Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet.
Klipp ett snitt i de större längst ut som bildar klor.

Dela den 3:e biten i 5 bitar och lägg dem lätt svängda ut från huvudet som en stjärt.
Klipp 3 jack i den sista biten.
(Stick in oliver som ögon.)

Jäs under duk 20 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min, 225°C.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *