Köttfärssås med umami

Fick ett paket från Santa Maria med lite kryddor att prova, curry/mango, umami, garam masala, wasabi/sesam och tandori. Så i denna köttfärssås fick det följa med lite umamikrydda, inget jag provat tidigare, och det blev så gott. Familjens betyg var att det var den godaste köttfärssåsen jag gjort! Går ju såklart att utesluta kryddan om man inte hittar den i butik, men kan starkt rekommendera er att testa den i maträtterna för att förhöja smakerna

4 port.

500 g färs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
olivolja
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
2 dl vatten
1 morot
2 msk umamikrydda
1 tsk oregano
1 tsk basilika
½ tsk rosmarin
1 krm timjan
1 tsk socker
2 tsk vinäger
1 dl grädde
4 msk crème fraiche
4 msk hackad persilja
½ dl riven parmesan till garnering

Fräs köttfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja.
Salta och peppra den under tiden.
Lägg över efter hand i en gryta eller panna med höga kanter.
Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré.
Låt färsen steka på medelvärme med lök, vitlök och tomatpuré.
Tillsätt krossade tomater samt vatten.
Rör om och låt koka i minst 20 minuter under lock.
Rör då och då.
Kolla så den ej bränns eller kokar torrt – späd då med lite vatten.
Smaksätt med skalad riven morot, umami, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
Tillsätt och koka upp grädde samt crème fraiche på slutet för att få en krämig köttfärssås.
Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar innan servering.
Garnera gärna med riven parmesan till köttfärssåsen.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

500 g nötfärs 5% (11 SP)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
olivolja (lägg till SP för den mängden du tar)
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
2 dl vatten
1 morot
2 msk umamikrydda
1 tsk oregano
1 tsk basilika
½ tsk rosmarin
1 krm timjan
1 tsk socker (1 SP)
2 tsk vinäger
1 dl gräddmjölk 6% (4 SP)
4 msk crème fraiche 8% (3 SP)
4 msk hackad persilja
½ dl riven parmesan till garnering (2 SP)

Totalt blir det 5 SP/port. Lägg till SP för pasta.

Byt till quornfärs för vegetarisk sås så blir det 3 SP/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *