Ett nyttigare alternativ på bröd som nästintill sköter sig självt, man bara rör ihop degen och sen gräddar i form i ugnen så är det klart! Går att variera med olika mjölsorter, gryner, rivet äpple/morot, mosad banan, torkad frukt mm. Bara att använda sig av det man har hemma.
2 limpor
5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
2 dl rågkross
1½ dl fint rågmjöl
1½ dl vetekli
1½ msk bikarbonat
½ msk salt
½ msk malda brödkryddor
1 dl ljus sirap
1 l filmjölk
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda grahams- och vetemjöl med rågkross, rågmjöl,
vetekli, bikarbonat, salt och brödkryddor i en stor bunke.
Tillsätt sirap och filmjölk.
Rör allt till en slät smet.
Smörj 2 st avlånga formar à ca 1½ liter.
Fördela smeten i dessa.
Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen, ca 1½ tim.
Låt bröden stå ca 5 min i formarna innan de
stjälps upp för att kallna på galler.
Linda in bröden i handdukar och lägg dem i en plastpåse.
Låt dem vila ca 1 dygn innan de skärs upp i tunna skivor.
Förvara dom i kylskåp så håller dom sig bättre.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)
5 dl grahamsmjöl (28 SP)
4½ dl vetemjöl (27 SP)
2 dl rågkross (13 SP)
1½ dl fint rågmjöl (8 SP)
1½ dl vetekli (4 SP)
1½ msk bikarbonat
½ msk salt
½ msk malda brödkryddor
1 dl ljus sirap (27 SP)
1 l lättfil/lättyoghurt
Hela satsen för 2 bröd blir 107 SP (54 SP/bröd). Får man ut ca 20 skivor så blir det 3 SP/skiva.
Byt den vanliga sirapen mot fibersirap så blir det istället 88 SP för två bröd (44 SP/bröd) och 2 SP/skiva.


Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Jag vill ha den bröd i vikt spår
Jag måste går i vikt