Klassiska tekakor

ca 20 st

5 dl vatten
50 g jäst
100 g smör
¾ dl socker
1½ tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Smält smöret och värm vattnet till 37°C.
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt de övriga ingredienserna, ta inte allt mjöl på en gång utan ta lite i taget tills degen känns bra.
Arbeta degen i maskin på låg fart i 8 min eller för hand tills degen är elastisk.
Låt degen jäsa ca 1 tim under bakduk.

Dela degen i 20 bitar och forma till runda bullar.
Kavla ut till rundlar, ca 1 cm tjocka.
Placera tekakorna på en plåt klädd med bakpapper.
Nagga kakorna med en gaffel och låt dem jäsa ca 30-40 min under bakduk.

Sätt ugnen på 250°C.
Grädda tekakorna i ca 5 min eller tills de fått fin färg.
Låt dom kallna på ett galler under en bakduk.

Mitt WW Smart Points (BLÅ)

5 dl vatten
50 g jäst
100 g smör (37 SP)
¾ dl socker (16 SP)
1½ tsk salt
14-15 dl vetemjöl (91 SP)

Delar man receptet på 20 tekakor så blir det 7 SP/st, men då blir dom rätt så stora. Delar man receptet på 30 tekakor får man ner dom till 5 SP/st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

One thought on “Klassiska tekakor

Lämna ett svar till Gotlandsbagaren Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *