Italiensk örtpanerad torsk & kall vitlökssås

Ny vecka och snart ny månad vilket betyder att det snart är dags för en ny adventskalender här på bloggen. Har velat lite fram och tillbaka hur jag ska lägga upp det i år och beslutat mig för att enbart koncentrera mig på julbakverk. Kanske en del av er tycker är konstigt då jag just nu lägger mycket fokus på Viktväktarrecept, men bakningen är något jag gillar väldigt mycket och något som har fått komma lite i skymundan senaste tiden. Så alla ni Viktväktare får väl helt enkelt ignorera mina julbakverk, eller annars kanske ni är generösa och kan baka åt andra och låta bli att äta själva. Kan hända att det dyker upp lite viktväktarvänliga alternativ på bakverk också, ska göra ett försök.

Men receptet som ni får idag funkar ju kanon att testa om man är Viktväktare, fisk är en av dom råvaror som räknas som 0 SP, vilket gör att man kan lägga lite extra på SP på andra råvaror utan att det drar iväg.

6 port.

2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 tsk basilika
1 tsk flingsalt
4 krm vitpeppar
1¾ dl ströbröd
2 st ägg
6 bitar torskfilé
olja/smör till stekning

Blanda oregano, timjan, basilika, salt, peppar och ströbröd på en tallrik.
Vispa upp ägget på ett fat.
Vänd fisken först i uppvispat ägg och sen i ströbrödsblandning.
Tryck till lätt så att paneringen fastnar.
Stek fisken i olja och smör på medelvärme till den har fin färg.

Kall vitlökssås

3 dl crème fraiche
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar

Pressa i vitlöken i crème fraichen och blanda.
Smaka av med salt och peppar.
Låt den gärna stå kallt en stund innan servering.

Potatismos

1 kg potatis
1 dl grädde
kokvatten från potatisen alt. mjölk
salt
vitpeppar
muskotnöt
en klick smör

Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Koka den tills den är mjuk.
Häll av kokvattnet och spara en del utav det.
Jag använder alltid elvisp, men det går även bra med en potatisstöt och vanlig visp.
Mosa potatisen och tillsätt grädden och en klick smör.
Häll på så mycket kokvatten som behövs tills moset är i önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Servera allt tillsammans med gröna ärtor.

Viktväktarna Flex

2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 tsk basilika
1 tsk flingsalt
4 krm vitpeppar
1¾ dl ströbröd (10 SP)
2 st ägg
6 bitar torskfilé
olja/smör till stekning (lägg till SP för det du använder)

Totalt 2 SP/port för fisken.

3 dl Larsa äkta grekisk yoghurt 0% 
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar

Totalt 0 SP/port för såsen.

1 kg potatis (23 SP)
1 dl matlagningsgrädde 15% (8 SP)
kokvatten från potatisen
salt
vitpeppar
muskotnöt
en klick smör (lägg till SP för så mycket du tar)

Totalt 5 SP/port för potatismoset.

För hela rätten blir det totalt 7 SP/port.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *