Höstgryta

4 port.

500 g grytbitar av nöt eller vilt
2 morötter
1 gul lök
10 cm purjolök
2 msk tomatpuré
3 msk konc. kantarellfond
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk grovmald svartpeppar
7 dl vatten
salt

Skala morötter och lök.
Slanta morötterna och klyfta löken.
Skiva purjolöken, ca 1 cm tjockt.
Lägg alla ingredienser i en gryta eller kastrull med tättslutande lock.
Låt småkoka 2 ½–3 timmar, tills köttet är så mört att det går att dra isär med en gaffel.
Rör om då och då.
Servera grytan med kokt potatis eller ris.

Viktväktarna Flex

500 g grytbitar av nöt eller vilt, tex fransyska (10 SP)
2 morötter
1 gul lök
10 cm purjolök
2 msk tomatpuré
3 msk konc. kantarellfond
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk grovmald svartpeppar
7 dl vatten
salt

Totalt blir det 3 SP/port för grytan. Lägg ev till SP för det matfett du tillsätter vid stekningen. Servera med valfria grönsaker.

Lägg till SP för ris eller potatis.

Kokt ris 68-94 g = 3 SP

Kokt ris 95-121 g = 4 SP

Kokt ris 122-148 g = 5 SP

Potatis 108-150 g = 3 SP

Potatis 151-193 g = 4 SP

Potatis 194-236 g = 5 SP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *