32-36 st
5 dl mjölk, ca 50°C
3 dl havregryn
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
25 g jäst
125 g smör, smält och avsvalnat
3 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
Blanda den varma mjölken, havregrynen, salt och sirap i en bunke.
Låt blandningen stå och svälla och svalna i ca 10 min.
Smula ner jästen och tillsätt smöret i grynblandningen.
Blanda ordentligt.
Tillsätt rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Knåda igenom degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock.
Stansa ut hjärtformade bröd med en pepparkaksform.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Nagga bröden med en gaffel och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8-12 min beroende på storlek.