Helstekt kotlettrad med skysås

Helstekt kotlettrad med skysås

1-1½ kg hel benfri kotlettrad
smör
salt
peppar
4 dl kraftig köttbuljong 
1 msk tomatpuré

2 morötter
½ purjolök
1 gul lök
1 palsternacka
en liten bit rotselleri

skyn från formen
kinesisk soja
1 tsk svartvinbärsgelé
grädde
salt
peppar
maizenaredning

Värm ugnen till 100°C. 
Smörj en ugnsfast form. 
Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar och lägg i formen. 
 Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runtom på alla sidor, även ändarna. 
Salta rejält och peppra. 
Ta upp steken och lägg den i formen uppe på lök och rotfrukterna. 
Vispa ur stekpannan med buljong och tillsätt tomatpuré. 
Häll sedan skyn över steken i formen. 
Tryck i en stektermometer, och täck med aluminiumfolie. 
Stek i ugn tills termometern visar 68-69°C (tar ca 4½ timme).
 Ta ut det och slå in i folie och låt vila en stund före servering.

Sila skyn från ugnsformen. 
Koka upp den i en kastrull, tillsätt en skvätt soja, svartvinbärsgelé, grädde och smaka av 
med salt och peppar.
 Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *