Helstekt kotlettrad med skysås
1-1½ kg hel benfri kotlettrad
smör
salt
peppar
4 dl kraftig köttbuljong
1 msk tomatpuré
2 morötter
½ purjolök
1 gul lök
1 palsternacka
en liten bit rotselleri
skyn från formen
kinesisk soja
1 tsk svartvinbärsgelé
grädde
salt
peppar
maizenaredning
Värm ugnen till 100°C.
Smörj en ugnsfast form.
Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar och lägg i formen.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runtom på alla sidor, även ändarna.
Salta rejält och peppra.
Ta upp steken och lägg den i formen uppe på lök och rotfrukterna.
Vispa ur stekpannan med buljong och tillsätt tomatpuré.
Häll sedan skyn över steken i formen.
Tryck i en stektermometer, och täck med aluminiumfolie.
Stek i ugn tills termometern visar 68-69°C (tar ca 4½ timme).
Ta ut det och slå in i folie och låt vila en stund före servering.
Sila skyn från ugnsformen.
Koka upp den i en kastrull, tillsätt en skvätt soja, svartvinbärsgelé, grädde och smaka av
med salt och peppar.
Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten.