Hålkakor
4 st
50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor
13-14 dl rågsikt
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37°.
Smula sönder jästen i en bunke.
Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor och nästan allt mjöl.
Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en deg.
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 4 delar.
Forma bitarna till runda bullar.
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Lägg dem på 2 smorda plåtar.
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.
Tag ut ett hål i mitten.
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
Låt kakorna svalna på galler under bakduk.