Hålkakor

Hålkakor

4 st

50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor
13-14 dl rågsikt

Smält smöret i en kastrull. 
Häll i mjölken och värm till 37°. 
Smula sönder jästen i en bunke. 
Rör ut jästen med lite av degvätskan.

Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor och nästan allt mjöl. 
Spara lite till utbakningen.

Arbeta ihop till en deg.
 Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
 Dela degen i 4 delar. 
Forma bitarna till runda bullar.
 Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. 
Lägg dem på 2 smorda plåtar. 
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. 
Tag ut ett hål i mitten.

Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *