Grova korvbröd

Att göra egna korvbröd är inte så svårt, perfekt till korvgrillningen när man äter picknick utomhus för att kunna umgås med släckt och vänner.

ca 22 st

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli)
½ dl vetegroddar
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit 37°C.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst.
Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar och blanda.
Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av vetemjölet och kör till en jämn deg.
Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta in allt mjöl.
Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara kladdig.
Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 min under en bakduk.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i två delar.
Forma delarna till två avlånga rullar och dela varje del i 10-11 bitar.
Forma brödet till runda längder och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 min under en bakduk.

Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 min.
Låt svalna under bakduk.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

50 g jäst
5 dl mjölk 3% (13 SP)
½ dl olja (13 SP)
1 tsk salt
2 tsk lättströ
½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli) (1 SP)
½ dl vetegroddar (2 SP)
4 dl grahamsmjöl (22 SP)
8 dl vetemjöl special
(44 SP)

Totalt blir det 4 SP/st (9 SP för två st).

TIPS! Byt ut mjölken mot vatten så blir det 4 SP/st eller 7 SP för två st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *