Nytt smarrigt och mättande brödrecept, perfekt att göra om man får gröt över.
1 plåt
Gröt
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt
Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull.
Låt svalna.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst.
Tillsätt gröten (kall), salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en lite kladdig deg.
Stjälp ut degen på en plåt, täckt med bakplåtspapper.
Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med mjölade händer.
Skär degen i rutor med en degskrapa eller kniv.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 250°C.
Grädda brödet mitt i ugnen i 16–18 min.
Låt brödet svalna på plåten.
Viktväktarna Points
Gröt
3 dl havregryn *
5 dl vatten
1 krm salt
Deg
50 g jäst *
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja *
7 dl rågsikt *
7 dl vetemjöl special *
Totalt för hela plåten blir det 105P. Delar man i 24 bullar blir det 4P/bulle, 20 st bullar blir 5P/bulle.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Dessa grötbröd såg ju alldeles underbara ut…..men nu har jag gjort den, men ack vad jag bedrog mig. 16-18 min i 250 grader var alldeles för få minuter och för stark värme, kastade allt ihop:((
Jag är en van bagare.
Tråkigt att det misslyckades!
Alla ugnar är unika, det är något jag lärt mig under alla år jag har haft mitt intresse för mat och bak. Vad som fungerar i en är inte detsamma i en annan. Har lärt mig att anpassa både tiden och ibland även temperaturen efter min ugn då det inte alltid fungerar med det som står angivet i ett recept.
Fullständigt fiasko!
Det var
en lite kladdig deg utan en smet som absolut inte gick att skära. Det hela resulterade i en dödbakt platta deg.
Någonting i det här receptet är jättefel, jag gissar på mängden degvätska till den lilla mängden mjöl.
Om det är så att du bakat i varmluftsugn bör du även skriva det men jag har svårt att tro att det var det enda felet här.
Vad tråkigt att du misslyckades! Receptet hittade jag hos Lindas bakskola och jag har bakat detta bröd flera gånger med ett bra resultat. Dom temperaturer som står i recepten är för vanlig ugn då alla kanske inte har varmluftsugn, annars hade det stått med i receptet.
I orginalreceptet på Lindas bakskola står att gröten ska svalna innan den rörs ner i degvätskan. Som detta receptet är skrivet så man tror att den heta gröten ska röras direkt i. Om man gör det så blir jästen skållad och dör. Resultatet blir en kladdig deg som inte jäser och som inte går att baka.
Prova med att låta gröten svalna till fingervarmt så blir det perfekt.
Står precis likadant som det gör i orginalreceptet, och i introtexten i mitt inlägg har jag skrivit att det är ett bröd som passar bra om man har gröt över, vilket då betyder att gröten har blivit kall.
Men för att undvika fler missar så har jag nu förtydligat detta även i beskrivningen 🌸
Så fantast gott bröd. Jag vet inte hur många gånger jag bakat det,och det är alltid så uppskattat om man bjuder på det.
Visst är det gott!
Ha en fin helg ❤
Fantastiskt gott bröd ! Tog lite grahamsmjöl i också ! Så lätt att göra . Det blir fler gånger är jag säker på !
Kul att höra, visst är det gott!
Kanon! Lätt att göra. Lite kladd bara, eftersom degen ska vara något lösare än vad man är van vid. Jag öste i pumpafrön också. Samt lite flingsalt ovanpå. Körde 18 min på 250°, sen 3 min på 120°. Dessa kommer jag göra igen! 👍
Lät gott med pumpafrön 👌 Kul att du testade receptet 😊
Vilken storlek är det på långpannan ? Ha en bra dag.
Jag har använt en vanlig ugnsplåt när jag gjort dessa 😊
Tack detsamma!
Jag vet inte vad som menas med LITE kladdig deg men hade i ett par dl extra mjöl men trots detta var den nästan rinnande.
Dela brödet innan jäsning gick inte. Det bara flöt ihop igen och det som kom ut ur ugnen var en hel kaka.
Vet inte om den funkar att äta eller inte då den just nu svalnar. Sett att den sjunkt ihop en del med.
Ska testa igen men nästa gång ska jag ha i mer mjöl tills jag tycker degen är lite kladdig. Hur ska den annars gå att dela?
Ja, du vad som kan ha hänt vet jag inte riktigt, jag har ju gjort så som det står i receptet och fick det resultatet som bilderna visar.
Lite kladdig är ju inte rinnande deg och med 14 dl mjöl i degen borde den ha varit lite fast i konsistensen. Visst kan mängden mjöl diffa lite i ett recept när det gäller matbröd eller vetebröd då det beror på hur “packat” det blir i dl måttet, men oftast inte mer än nån dl. Lät du gröten kallna innan du använde den?