Grötbröd

Nytt smarrigt och mättande brödrecept, perfekt att göra om man får gröt över.

1 plåt

Gröt
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 krm salt

Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Koka ihop havregryn, vatten och salt till en gröt i en kastrull.
Låt svalna.

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och blanda tills jästen är upplöst.
Tillsätt gröten (kall), salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en lite kladdig deg.
Stjälp ut degen på en plåt, täckt med bakplåtspapper.
Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med mjölade händer.
Skär degen i rutor med en degskrapa eller kniv.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

Sätt ugnen på 250°C.
Grädda brödet mitt i ugnen i 16–18 min.
Låt brödet svalna på plåten.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

Gröt
3 dl havregryn (12 SP)
5 dl vatten
1 krm salt
Deg
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja (11 SP)
7 dl rågsikt (42 SP)
7 dl vetemjöl (42 SP)

Totalt för hela plåten blir det 107 SP. Delar man i 24 bullar blir det 4 SP/bulle, 20 st bullar blir 5 SP/bulle.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

6 thoughts on “Grötbröd

  1. Dessa grötbröd såg ju alldeles underbara ut…..men nu har jag gjort den, men ack vad jag bedrog mig. 16-18 min i 250 grader var alldeles för få minuter och för stark värme, kastade allt ihop:((
    Jag är en van bagare.

    1. Tråkigt att det misslyckades!

      Alla ugnar är unika, det är något jag lärt mig under alla år jag har haft mitt intresse för mat och bak. Vad som fungerar i en är inte detsamma i en annan. Har lärt mig att anpassa både tiden och ibland även temperaturen efter min ugn då det inte alltid fungerar med det som står angivet i ett recept.

  2. Fullständigt fiasko!
    Det var
    en lite kladdig deg utan en smet som absolut inte gick att skära. Det hela resulterade i en dödbakt platta deg.
    Någonting i det här receptet är jättefel, jag gissar på mängden degvätska till den lilla mängden mjöl.
    Om det är så att du bakat i varmluftsugn bör du även skriva det men jag har svårt att tro att det var det enda felet här.

    1. Vad tråkigt att du misslyckades! Receptet hittade jag hos Lindas bakskola och jag har bakat detta bröd flera gånger med ett bra resultat. Dom temperaturer som står i recepten är för vanlig ugn då alla kanske inte har varmluftsugn, annars hade det stått med i receptet.

  3. I orginalreceptet på Lindas bakskola står att gröten ska svalna innan den rörs ner i degvätskan. Som detta receptet är skrivet så man tror att den heta gröten ska röras direkt i. Om man gör det så blir jästen skållad och dör. Resultatet blir en kladdig deg som inte jäser och som inte går att baka.
    Prova med att låta gröten svalna till fingervarmt så blir det perfekt.

    1. Står precis likadant som det gör i orginalreceptet, och i introtexten i mitt inlägg har jag skrivit att det är ett bröd som passar bra om man har gröt över, vilket då betyder att gröten har blivit kall.

      Men för att undvika fler missar så har jag nu förtydligat detta även i beskrivningen 🌸

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *