Grekiska keftedes med tzatziki & klyftpotatis

Grekiska keftedes

600 g nötfärs eller lammfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl hackad bladpersilja
½ dl hackad mynta
½ dl smulad fetaost
½ dl ströbröd
½ dl citronsaft
1 ägg
salt
peppar
1 tsk socker

Hacka löken och lägg i en stor skål. 
Tillsätt grovhackad persilja och mynta och pressa ned vitlök. 
Smula ner fetaost och rör i ströbröd, citronsaft, ägg, salt, svartpeppar och socker.  
Låt smeten stå i ca 10 min och tillsätt sedan färsen. 
Forma avlånga järpar.
 Bryn dom runt om i omgångar i olivolja. 
Lägg över dem i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 10 min på 175°C.

Tzatziki

4 dl turkisk yoghurt
1 gurka
2 krm vinäger
2 tsk olivolja
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Dela på gurkan så man kan skära bort det mittersta på gurkan (kärnorna).
Riv gurkan på ett rivjärn.
Lägg gurkan i en sil och tillsätt lite grovt salt.
Försök att pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Blanda ihop övriga ingredienser i en skål.
Tillsätt gurkan och blanda med yoghurtblandningen.
Låt stå i kylen ett tag så blir det godare smak.

Servera med tomat och löksallad och klyftpotatis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *