Frukostbullar med vallmo
12 st
25 g jäst
300 g mjölk
200 g kallt vatten
2 msk rapsolja eller smält smör
760 g vetemjöl
2 tsk salt
1 ägg
vallmofrön
Smula jästen och lös den i mjölken och vattnet.
Tillsätt rapsoljan eller smöret och mjölet.
Arbeta dagen kraftigt för hand med en träslev tills den släpper bunkens kant.
Låt degen vila i 30 min.
Strö salt över degen.
Arbeta åter kraftigt tills degen blir blank och bildar fina sega glutentrådar, högst 5 min.
Plasta in noga.
Låt degen jäsa i 4-5 tim.
Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 225°C för vanlig ugn.
Lägg bakpapper på 2 plåtar.
Mjöla bakbordet och stjälp ut degen.
Dra ut den till en längd och dela den i 12 bitar.
Forma släta bullar och fördela efter hand på plåtarna.
Låt vila tills ugnen blivit varm.
Vispa upp ägget och pensla bullarna.
Strö på vallmofrön.
Grädda i 12 min tills bullarna blir härligt svällda och får en fin gyllene färg under vallmofröna.
Låt svalna på galler under bakduk.