3-4 kycklingfiléer
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl vatten
2 äggvitor
Sötsur sås
6 dl vatten
8 msk socker
6 msk ris-eller vitvinsvinäger
1½ tsk salt
5 msk tomatketchup
5 tsk potatismjöl, utrört i 4 msk vatten
Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och vatten till en klimpfri smet.
Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd i smeten.
Doppa det som ska friteras i smeten.
Fritera i en fritös eller stor gryta i 180°C olja, mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på ca 1 min.
Fritera 2-4 min eller tills dom har fått en fin gyllene färg och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper.
Häll vattnet, sockret, saltet, vinägern och ketchupen i en kastrull.
Låt sjuda upp.
Tillsätt stegvis det utrörda potatismjölet och rör om medan såsen tjocknar.
Servera kycklingen och såsen ihop med ris.