Fransk chokladtårta

Ledig idag också! Sambon och jag drog iväg en sväng till Västerås och provade sängar. Rena rama djungeln! Så nu är det bara att fundera på vad man ska ha och beställa en.

Nu får alla Viktväktare scrolla förbi för denna är inte något för oss! Men denna bakade jag till jobbet som födelsedagsfika (som jag alltid gör när mina kollegor fyller) och den gick åt vill jag lova. Själv smakade jag en tsk ungefär så det blev väl nån poäng säkert! Vill man kan man bara använda mörk choklad, men jag valde att ha hälften mjölkchoklad istället för att få lite snällare chokladsmak.

ca 16 bitar

Botten
150 g smör
50 g mjölkchoklad/50 g mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1½ dl strösocker
1 nypa salt
1¾ dl vetemjöl

Vaniljkräm
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Chokladganache
50 g mjölkchoklad/50 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

Garnering
Riven mjölkchoklad

Botten
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen.
Tillsätt chokladen, bruten i bitar och kakao.
Rör om tills chokladen smält.
Låt blandningen svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen.
Rör ihop till en slät smet.
Häll smeten i en form, ca 18–20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter.
Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min.
Låt den kallna helt i formen.

Vaniljsmörkräm
Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat.
Vispa till en jämn smet.
Kyl ner krämen i kylskåpet.

Montering
Dela chokladbottnen på mitten.
Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra.
Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.

Chokladganache
Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden.
Rör ihop allt till en slät smet.
Låt den tjockna lite grann.

Spackla tårtan med chokladganachen.
Strö över riven choklad.
Låt ganachen stelna i kylen.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *