Biskvier har blivit en ny favorit att baka här hemma. Dessa bakade jag till mina nya arbetskamrater och till byggteamet, blev väldigt populära!
Bottnar
300 g mandelmassa
1¾ dl socker
2 st äggvitor
Daimsmörkräm
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kokande vatten
4 st dubbeldajm, grovt hackade
Dekorering
300 g ljus choklad
1 msk rapsolja
1 st dubbeldaim, fint hackad
Sätt på ugnen på 175°C.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa samman med äggvitan och sockret, gärna med elvisp.
Klicka eller spritsa ut bottnarna på en plåt klädda med bakplåtspapper, ca 20 stycken rundlar.
Tänk på att dom flyter ut lite i ugnen.
Grädda i 20-25 min tills de fått lite gyllene färg.
Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dom från bakplåtspappret och lägger dom med bottensidan uppåt så att dom får torka lite på andra sidan.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor fluffigt.
Häll sen i det kokande vattnet och fortsätt att vispa.
Vänd sedan ner den grovt hackade daimen i smörkrämen.
Spritsa eller klicka ut smörkrämen på bottnarna.
Ta sen en kniv eller baksidan av en sked och släta till och forma smörkrämen.
Ställ sen in dom i frysen under tiden du förbereder chokladen.
Smält 2/3 av chokladen över ett vattenbad.
När chokladen smält kan du hälla i den resterande chokladen och oljan och blanda tills all choklad har smält.
Ta fram biskvierna från frysen och doppa dom i den smälta chokladen och strö över lite finhackad daim.
Ett tips är att använda en tvåtandad “gaffel” eller en provsticka som man sticker ner i biskvibotten och sen doppar i chokladen.
Låt stelna i kylen en stund om det behövs.