Bagels på torrjäst

Bagels

12 st

1 paket torrjäst
3 tsk farinsocker
1 msk salt
3,5 dl vatten (fingervarmt)
1 l mjöl

2 msk sirap

Blanda jästen med 1 tsk socker och vattnet.
Låt stå tills blandningen börjar bubbla, ca 10 min.
Blanda under tiden i en annan skål resten av sockret, hälften av mjölet och saltet.
Rör ner jästblandningen och resten av mjölet.

Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord tills degen känns smidig och elastisk.
Låt den jäsa i skålen i ca 1 tim.

Dela degen i 12 bitar.
Forma varje bit till en ca 15 cm lång korv.
Tryck ihop ändarna så att degen bildar en ring.
Låt bagelsen ligga och jäsa i 20-30 min.

Koka upp vatten i en stor kastrull.
Tillsätt sirap.
Sätt ugnen på 250°C.
Koka varje bagel i kastrullen i ca 2 min på vardera sida.

Ta upp baglarna och låt dom rinna av och lägg dom sedan på ett mjölat bakplåtspapper på en plåt.
Strö på vallmofrön, sesamfrön, vitlök, lök, flingsalt, ost m.m om du vill.
Grädda ca 10-15 min tills dom har fått fin färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *