Pasta- & färsgratäng

En perfekt allt-i-allo rätt som man enkelt kan förbereda dagen innan och sen värma i ugnen.

4 port.

500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
1½ dl torrt vitt vin el. kalvbuljong
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
salt
peppar
400 g pasta

Bechamelsås
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
peppar
2 krm riven muskot
1 msk pressad citronsaft
1½ dl riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan i en panna och låt löken mjukna.
Öka värmen och bryn färsen.
Tillsätt vin/buljong, krossade tomater, oregano, salt och peppar.
Låt puttra ca 30 min.

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret till såsen i en kastrull, strö över mjöl och rör om.
Tillsätt mjölk under omrörning och låt koka ca 5 min.
Smaksätt med salt, peppar, muskot, citronsaft och hälften av den rivna osten.
Smörj en eldfast form och varva färs och pasta.
Avsluta med såsen.
Strö över resten av osten och tillaga ca 30 min mitt i ugnen.

Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja (lägg till points för så mycket du använder)
1½ dl vitt matlagningsvin el. kalvbuljong *
1 burk krossade tomater, Mutti
1 msk oregano
salt
peppar
400 g kokt pasta *
Bechamelsås
1½ msk smör, Culiness *
2 msk vetemjöl *
5 dl mjölk 1,5% *
salt
peppar
2 krm riven muskot
1 msk pressad citronsaft
1 dl riven ost 12%
*

Totalt blir det 13P/port. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 465 kcal/port exkl tillsatt olivolja och grönsaker vid sidan av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *